Ardahan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Vural’ın yürüttüğü T22 Tarih Metodolojisi II Dersi kapsamında, Gürcistan’a bağlı Adıgön’ün Abastuman Köyü’nden gelen Yusuf Basatoğlu, 10 yaşında canlı tanığı olduğu 1944 Ahıska Sürgün ve Soykırımı hakkında bilinmeyenleri anlattı.
İBEF Kırmızı Salonda başlayan derse öğrencilerin yanı sıra Bölüm öğretim elemanları da katıldı.
"Allah Bizim Gördüğümüzü Hiçbir Millete Göstermesin"
1944 yılında Bütün Ahıska Türkleri gibi ailesiyle birlikte Orta Asya’ya sürülüp, Özbekistan ve Azerbaycan’da 60 yıl kadar yaşadıktan sonra en son 2005 yılında öz vatanı Ahıska’ya dönen 80 yaşındaki Yusuf Basatoğlu, anavatanına kavuşabilmek için yıllarca çile çektiklerini ancak vatana döndükten sonra da sıkıntılarının bitmediğini anlattı. Ders boyunca başından geçenleri anlatan Basatoğlu; ‘’II. Dünya Savaşı münasebetiyle erkekleri Almanlara karşı Ruslar tarafından cepheye sürülen Ahıskalıların köylerde kalan yaşlı, çocuk ve kadınları 14 Kasım 1944 gecesi, otuz dakika içerisinde hayvan vagonlarıyla Orta Asya içlerine sürgüne gönderildi. Bu yolculuk esnasında ölen insanlarımızın cesetleri vagonlardan atıldı. Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan gibi ülkelere dağıtılan Ahıska Türkleri, burada açlık, hastalık ve sefaletle karşı karşıya kaldı. Ailem ve ben Özbekistan’a sürüldük. Ben burada 60 yıl yaşadım ve Ahıska’ya biraz daha yaklaşabilmek için Azerbaycan’ın Saatlı bölgesine geldim. En son 2005 yılında da doğduğum köye yerleştim. Burada da ilk başta, biz sürgüne gittikten sonra evlerimize yerleştirilen Ermeni ve Gürcüler bizi hoş karşılamadılar. Sokaklara döküldüler, bizi kabul etmemek için. Ancak içlerinde hoşgörülü olanları da vardı. Neticede baba evimiz olmasa da başka bir evi satın alarak yaşamımızı sürdürmeye başladık. Yer yer sıkıntılarla karşılaştık. Bugün eşim, oğlum, gelinim ve üç torunumla Abastuman’da yaşıyoruz. Allah bizim gördüğümüzü hiçbir millete göstermesin. Ve Allah Türkiye’nin ve sizlerin eksikliğini vermesin. Bizleri her zaman hatırlıyor, desteklerinizi esirgemiyorsunuz.’’ ifadelerinde bulundu.
Dersin ardından Yusuf Basatoğlu’na günün hatırası olarak bir teşekkür belgesi takdim edilirken, toplu fotoğraf çekimiyle ders sona erdi.