Ladik derin bir ilçedir. Ladik Samsun'a 77 kilometre uzaklıkta bulunan 17 ilçesinden bir tanesidir. "Ladik'in tarihçesi nedir?", Ladik ismi nereden gelmektedir?, "Ladik'in tarihi", "Ladik'i diğer ilçelerden  ayıran özellik nelerdir?" Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

ladik_ladik-manzara-45a478.jpg

LADİK İLÇESİNİ KONUMU

Ladik Samsun'un güneyinde yer alan bir ilçedir. Ladik ilçesinin kuzeyinde Kavak, güneyinde Suluova, doğusunda Taşova ve batısında Havza ilçeleri ile çevrilidir. 

LADİK TARİHİ,BU İLÇEYİ DİĞER İLÇELERDEN AYIRAN ÖZELLİK NELERDİR?

Romalıların Pontusları yenmeleriyle Ladik'in bulunduğu bölge Romalıların hakimiyetine geçmiştir. İslam uygarlıklarının eline geçen bölge 1071 Malazgirt Savaşından sonra Selçukluların eline geçmiştir. Selçukluların parçalanmasıyla kurulan Anadolu Beylikleri döneminde Ladik ilçesi, Kabatoğulları'nın hakimiyetine girmiştir. Osmanlılar 1428 yılında alarak topraklarına katmıştır.

LADİK 1.jpg

Ladik ilçesinin yerleşim yeri olması ilk çağlara kadar dayanmaktadır. Hititlerin bu dönem içerisinde Samsun ve çevresinde hakimiyet sürdükleri görülmektedir. Hitit kültürünün izlerine rastlanmıştır. Cumhuriyet dönemine kadar Sivas Sancağına bağlı olan Amasya iline bağlıdır. Ladik 1925 yılında Samsun'a bağlanmıştır.

LADİK İSMİ NEREDEN GELİYOR?

M.Ö. 131 yılında Pontus kralı Mitridat'ın karısı Veodikya Ladik İlçesini kurmuştur. Bir rivayete göre Veodikya adının zamanla halk dilinde değişerek Ladik olduğu ve ilçenin adının buradan geldiği ileri sürülmektedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.