Nesli tükenmekle karşı karşıya olan ve koruma altında bulunan Anadolu sırtlanları, kazalarda telef oluyor. Şanlıurfa”da Ocak ayında Suruç ile Birecik ilçeleri arasındaki karayolunda bir sırtlan, 5 ay sonra ise Siverek-Şanlıurfa yolunda bir başka sırtlan, araçların ezmesi sonucu telef oldu
  Edinilen bilgiye göre, hasta bir yakınını hastaneye götürmek için otomobiliyle Siverek’ten Şanlıurfa Merkeze giden Erkan Gerez, Akziyaret kırsal Mahallesi yakınlarında yol kenarında yerde yatan yaralı bir hayvan fark etti. Hayvanın can çekiştiğini anlayan sürücü Erkan Gürez, aracını durdurarak yaralı hayvana yardım etmek istedi.

  Karşısına hiç görmediği bir hayvan çıktı

  Bir süre can çekiştikten sonra telef olan hayvanın daha önce gördüklerinden farklı olduğunu gören Gürez, yakından baktığında nesli tükenmek üzere olan çizgili Anadolu sırtlanı olduğunu fark etti. Trafik kazası olduğunu zannedip olay yerinde duran diğer sürücüler de yerde yatan hayvanın ne olduğunu anlamaya çalıştı. Bazı vatandaşlar hayvanın kurt olduğunu iddia ederken Erkan Gürez ise sırtlan olduğunu söyleyerek yetkililere haber vereceğini dile getirdi.

  Bir saat sonra ortadan kayboldu

  Vatandaşlar tarafından yoldan alınan sırtlanın leşi, haber verildikten sonra yetkililer tarafından görülebilmesi için refüje bırakıldı. Bir saat sonra yeniden olay yerine dönen Erkan Gürez, hayvanın yerinde olmadığını gördü. Sırtlana ait leşin kim tarafından nereye götürüldüğü öğrenilemedi.

  "Afrika sırtlanına benziyordu"

  Sırtlana muhtemelen bir aracın çarptığını söyleyen Erkan Gürez, “Siverek’ten geliyorduk. Sabah erkendi, biraz da uykusuzdum. Arabamla geçtikten sonra yolda bir hayvanın can çekiştiğini gördüm. Sonra geri geldim ama yol ters olduğundan kaza yapmamak için aracı olduğu yerde bıraktım. Gelip baktığımda köpek değil, kedi de değil ama böyle çok tuhaf bir şeydi. Daha öncede ben bunların bir belgeseli vardı. Afrika sırtlanına benzeyen bir hayvandı. Sonradan sırtlan olduğunu fark ettim. Buna Anadolu sırtlanı diyorlar. Kocaman ve büyüktü. Can çekiştikten sonra telef oldu. Muhtemelen karşı taraftan gelen büyük bir araç ezmişti” dedi.

  "Çok üzgünüm"

  Hastaneye yetişmek zorunda olduğu için sırtlan leşini yetkililere teslim edemediğini söyleyerek çok üzgün olduğunu dile getiren Erkan Gürez, “Tabi ben o şekilde bırakmak istemedim, vicdanım el vermedi. Yanımdaki arkadaşla birlikte ayaklarından tutup yolun ortasına, yani ağaçların yanına, refüje bıraktık. Bizim işimiz aceleydi, hastaneye yetişmemiz gerekiyordu. Gelecek kişiler görsün diye oraya bıraktık. Tabi sonradan ne kadar kıymetli olduğunu, ne kadar değerli olduğunu öğrendim. Bir saat sonra geri geldim. Geldiğimde hayvan ortada yoktu. Hayvanı götürmüşler, kimin götürdüğünü de bilmiyorum. Keşke hayvanı alsaydım ve yetkili kişilerce bir inceleme yapılsaydı. Bu konuda gerçekten çok üzgünüm” ifadelerini kullandı.

  Son 5 ayda iki sırtlan kazada telef oldu
 
Yaklaşık yüz yıldır soyu tükendiği sanılan çizgili Anadolu sırtlanının, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu Şanlıurfa bozkırlarında yaşadığı tespit edilmiş ve soyu tükenmekle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınmıştı. Buna rağmen 2017 yılı içerisinde iki çizgili sırtlan kazalarda telef oldu. 22 Ocak 2017 tarihinde de Suruç ile Birecik ilçeleri arasındaki karayolunda bir sırtlan kaza sonucu telef olmuştu. Telef olan son sırtlanın ise dişi olduğu belirtildi.

Kaynak.Milliyet