Havaların soğuması ile birlikte sobalar yanmaya başladı. Kış aylarında yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı üstüne uyarı yapılıyor. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Emre Özgen de vücuda solunum yolu ile giren ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyen karbonmonoksit zehirlenmesine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

"TOPLU ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR"

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin, ülke genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Özgen, "Karbonmonoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Solunum yoluyla doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Bunun sonucunda zehirlenme ve ölüme neden olur. Özellikle her yıl kış aylarında sobaların, kombilerin, şohbenlerin yanmasıyla beraber ülkemizin hemen hemen her bölgesinden çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri maalesef medyaya yansımakta. Kış sezonu boyunca bu haberleri duymaktayız. Özellikle soba dumanına maruziyet, karbonmonoksit zehirlenmeleri ve toplu ölümlere yol açmaktadır. Bu durumda aileden çok sayıda kişi aynı anda kaybediliyor" dedi.

"DOĞRU BİLGİ VERİLMELİ "

Zehirlenme durumlarında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Özgen şunları söyledi: "İlkyardım yapan kişi, maruz kalan kişiyi imkanı varsa mutlaka temiz havaya çıkarmalı. Çıkaramıyorsa cam, kapı açarak havalandırmalı. Yardım edecek kişinin öncelikle kendini koruması gerekir. Çünkü kurtardığı sırada kendi de maruz kalabilir. Bu durumda maske kullanılmalı ya da ıslak bir bezle ağzını, burnunu kapatarak kendini koruyabilir. Hastanın yaşamsal belirtilerine, hava yolu, dolaşım ve bilincine bakılmalı. Bilinç yerindeyse yarı oturur pozisyonda oturtulur, değilse yan yatırarak koma pozisyonuna getirilir. Ortamda gaz varsa, elektrikli aletler kullanılmamalı. Işıklandırma cihazları açılmamalı. Yapacağımız ilkyardım adımları iyileştirme yönünde olmalı. Bununla beraber mutlaka tıbbi yardım istememiz gerekiyor. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayacağız. Hastanın yanında acil servise geldiklerinde hekime doğru bilgi vermeleri, hastanın avantajına olacaktır."

Haber Kaynak:Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.