KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’ni sözde Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan bir yasa çıkarmasını şiddetle kınayarak, tarihi gerçekler konusunda bölgede ve adadaki hassasiyetleri nazarı dikkate almayan bu yasanın Kıbrıs’taki iki halk arasındaki atmosfere yardımcı olmayacağına işaret etti.
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin mevcut bir yasayı genişleterek sözde ‘Ermeni soykırımını’ inkarı suç sayan bir ek yasa tasarısını onaylamasını esefle karşılıyoruz” denildi. Açıklamada, yakın tarihte, Kıbrıslı Türklere karşı toplu katliamlar ve etnik temizlik uygulayan Akritas Planı’nın mimarlarının tarihi gerçekleri tahrif ederek bu konuda söz söyleme hakkına sahip olmadığı belirtildi. Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin böyle bir yasal düzenlemeyi adada adil ve kalıcı bir uzlaşıya yönelik görüşmelerin yeniden başlatılması çabalarının yoğunlaştığı şu dönemde yapmış olmasının “dikkat çekici” olduğu belirtildi .Açıklama, şöyle devam etti:
“Kendi adamızın tarihi gerçekleriyle yüzleşmekten kaçınan bir tarafın bu konuda söz söyleyip başkalarını yargılama hak ve yetkisi bulunmadığı açıktır. Tarihi gerçekler konusunda bölgede ve adamızdaki hassasiyetleri nazarı dikkate almayan bu yasayı şiddetle kınar, Kıbrıs’taki iki halk arasındaki atmosfere yardımcı olmayacağını vurgulamak isteriz.”