İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Bergama İlçesi'nde yapılmak istenen termik santral konusunda ilk kez konuştu, "Kendi kendilerine Ankara'da iş pişirilmesine, her önüne gelenin istediği yerden termik santral kurmasına karşıyız. Bu mücadelede Bergamalılar'ın yanında olacağım" dedi.
Bergama'yı ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, muhtar ve vatandaşlarla bir araya geldi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte Kozak Yaylası muhtarları ile buluşan Başkan Kocaoğlu, daha sonra ilçe merkezinde düzenlenen sohbet toplantısına katıldı. Tarım ve turizm bölgesi Bergama'da yapılmak istenen termik santral ile ilgili görüşlerini de açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Her önüne gelenin önüne gelen yerde santral yapmasını istemiyoruz. Bu mücadelede Mehmet Başkan'ın ve Bergamalıların yanında olacağım" diye konuştu. Üretime değil toprağı, suyu ve havayı kirletecek vahşi üretime karşı olduklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şunları söyledi:
"Bu bölgede termik santralin yapılması ayrı bir dert, bunun külünün dökülmesi ayrı bir dert. Her önüne gelenin istediği yerde; sağlığa, tarım arazisine, ekili dikili alana zarar verecek. Ankara'da oturup yapılacak işler değil bunlar. 12 Kasım'da burada bir değerlendirme toplantısı yapılacak. Ne bana ne de ilçe belediye başkanına bu konuda bir yazı gelmedi. Kendi kendilerine Ankara'da iş pişirmenin, 'Ben yaptım oldu bitti' demenin hiçbir yararı yoktur. Sanayileşmeye, enerji ürtimine, fabrika açmaya hiç bir zaman karşı değiliz. Hepimiz düğmeye bastığımız zaman elektrik istiyoruz. Hepimiz üretim artsın, istihdam artsın istiyoruz. Ama sadece üretim için çevremizi ve toprağımızı yok edemeyiz. Denizimizi, suyumuzu, havamızı toprağımızı kirletemeyiz. Biz gelişmeyi, kalkınmayı destekliyoruz ama vahşi üretimi desteklemiyoruz. Çevrenin katledilmesini desteklemiyoruz. Her önüne gelenin önüne gelen yerde iş yapmasını, santral yapmasını desteklemiyoruz. Mehmet Gönenç Başkanımızla size zarar verecek bu çalışmanın karşısında olacağımızı ve mücadele vereceğimizi söylüyorum. Tabii ki bu mücadeleyi yasal yollardan vereceğiz. Bugüne kadar inanmadığım hiç bir şeyi söylemedim. İnanmadığım hiç bir şeyin arkasında durmadım. Bu mücadelede her türlü yasal desteği vereceğim. Demokratik ve yasal tepkimi ortaya koyacağım. Ama belediye başkanı aktivist değildir."
İTHAL KÖMÜR KULLANILACAK
Bergama'nın Zeytindağ Mahallesi'nde Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş., Bergama'nın Zeytindağ Mahallesi sınırları içinde kalacak termik santral için düzenli kül depolama alanı ve derin deniz deşarjı çalışmalara başladığını duyurdu. Yapılmak istenen termik santral Kestel Barajı'na 750 metre, Çandarlı Tatil Köyü'nde 1000 metre mesafede. Depolama alanına küller kamyonlarla taşınacak. Toplam 23 hektarlık alanda yapılması planlanan termik santralde yılda 1 milyon 583 bin 250 ton kömür, yardımcı yakıt olarak ise doğalgaz ya da fuel-oil kullanılacak. Kömürlerin, çok yakın mesafedeki Soma yerine, Rusya, Güney Amerika, Endonezya ve Güney Afrika ülkelerinden temin edileceği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI