İzmir’in Urla ilçesi Ovacık köyünde, Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmasıyla bölgede başlayan ağaç kesimleri ile ilgili İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Danıştay’dan da benzer bir karar çıktı.
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Ovacık köyünde, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için ormanlık alanda ağaç kesimine birlikte protestolara başlayan köylüler için İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin imar planlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararının ardından Danıştay’dan da köylüleri sevindirecek bir haber geldi. Danıştay 14. Dairesi, İzmir Valiliği’nden alınan "ÇED gerekli değildir" kararı hakkında yürütmeyi durdurma yönünde karar verdi. Karara gerekçe olarak, "telafisi imkansız zararların oluşması" gösterildi.
"BİR ÇİVİ DAHİ ÇAKILAMAZ"
Yaşanan gelişmelerin köylüler ve çevre mücadelesi için çok önemli olduğunu ifade eden Avukat Hande Atay, bu kararla, bölgeye bir çivinin dahi artık çakılamayacağını belirtti. Atay, "Bu kararlar geçici olarak alındı. Esas kararlarda da projeye ’iptal’ yönünde karar çıkmasını bekliyoruz. Çevre için bu kararların alınmasında köylülerin mücadelesi çok etkili oldu. Ovacık köylüleri, ormanlarına ve zeytinlerine sahip çıktığı sürece hukuk mücadelesine devam edeceğiz ve bunda da başarıya ulaşacağız. Projeyle ilgili tüm idari işlemleri de bu kararlar, tartışmalı hale getirdi. Hukuki süreç sonuçlanıncaya kadar, orman ekipleri de köylülerle birlikte ormanları korumalılar" şeklinde konuştu.