Sütaş Ege Sütçülük Projesi Tire Entegre Tesisleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı. 80 milyon dolar yatırımla kurulan tesisler, günde 1.000 ton süt işleyecek ve 850 kişiye istihdam sağlayacak. Şirket ‘Çiftlikten Sofralara entegre iş modelini geliştirerek, önümüzdeki 5 yıl içinde 250 milyon dolarlık yeni yatırım daha planlıyor. Sütaş böylece 2022’ye kadar Türkiye’ye toplam 870 milyon dolar yatırım yapmış olacak.

41 yıldır sütçüyüz

Tire Entegre Tesisleri’nin açılış töreninde konuşan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 41 yıldır sadece sütçülük yaptıklarını belirterek, “Sütten kazandığımızı yine süte yatırıyoruz. Süt aşkıyla, Türkiye aşkıyla yatırımlarımızı sürdürüyoruz” dedi.

41 yıldır sadece süte, sütçülüğe odaklandıklarını kayderen Yılmaz, şunları söyledi: “Kendimizi işimize adadık. Ustalık, uzmanlık kazanmaya, güçlü ve güvenilen bir kurum yaratmaya çalıştık. 12 yıl önce Karacabey’de ilk çiftliğimizi kurduk ve ulusal bir marka olma yolunda adımlarımızı atarak çiftlikten sofralara entegrasyon stratejimizin temellerini attık. Yatırımlarımıza o günkü şevk ve heyecanla devam ediyoruz. O günlerden bu yana yaptığımız toplam yatırım tutarı 620 milyon dolara ulaştı.” Yılmaz, 5 yıl içinde 250 milyon dolar daha yatırım yapmayı planladıklarının da müjdesini verdi. Yılmaz, bölgeden alınacak süt için üreticilere yılda 420 milyon lira ödeme yapacaklarını söyledi.

Tire’den 1 milyar TL ciro

120 bin metrekarelik arazide, 67 bin metrekare kapalı alanda kurulan Sütaş Tire Entegre Tesisleri bünyesinde, süt ve süt ürünleri fabrikası, yem fabrikası, eğitim merkezi, geri kazanım, enerji üretim tesisi ve organomineral gübre tesisi yer alıyor. Entegre tesislerde, günlük 1.000 ton süt işlenerek yıllık 1 milyar TL ciro yapılması öngörülüyor. Günde 650 ton kapasiteyle yem üreterek yıllık 180 milyon TL ciro hedefleniyor. Gübre tesisi de 38 milyon TL ciro yapacak.

Milli içki

Erdoğan açılışta getirilen ayranı içti, “Bu milletin milli içkisi ayrandır. Maşallah elinize sağlık” dedi.