Ordu birliklerinin her 100 metrelik ilerleyişinde 1500 sivil kurtarılıyor. Halen, IŞİD'in elindeki yaklaşık 10 bin sivil kurtarılmayı bekliyor.

Irak'taki fiili başkenti Musul'u adım adım yitiren terör örgütü IŞİD'in militanları, Eski Şehir'deki sokak aralarında görüntülendi. Elinde yalnızca birkaç yüz metrelik alan kalan terör örgütünün son militanlarının taşıdığı silahlar ve sırt çantaları dikkat çekiyor.

500 metrekarelik dikdörtgen bir mahalleye çekilen IŞİD, kontrolü altındaki bölgeye intihar saldırılarıyla tutunmaya çalışıyor. Aralarında kadınların da yer aldığı canlı bombalar son günlerde peş peşe kendini havaya uçurdu.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Musul'da yalnızca 300 IŞİD teröristinin kaldığını bildiriyor. Savaş uçakları teröristlere havadan atılan bildiriler atıyor. Bildirilerde IŞİD'lilerden teslim olmaları, aksi halde öldürülecekleri yazıyor.

Ajansa konuşan özel kuvvetlerin komutanı korgeneral Sami el Aridi, Ordu birliklerinin her 100 metrelik ilerleyişinde 1500 sivilin kurtarıldığını söyledi.

Reuters haber ajansı ise, küçücük bölgede yaklaşık 10 bin sivilin kurtarılmayı beklediğini aktarıyor.

Ordu tarafından Dicle Nehri'ne doğru itilen militanlar, aylardır rehin tuttukları sivilleri evlerinden çıkmaya zorluyor. Çatışma bölgesinden kaçmayı başaran Adnan isimli bir Musullu, "IŞİD evlerimizden ayrılmamızı istedi, evimiz dün bombalandı. Kuzenimin evine geçtik, o ev de bombalandı" dedi. Adnan ayrıca, evin altındaki kilere saklanarak hayatta kalmayı başardıklarını anlattı.

Dünyanın dikkatle izlediği operasyonun kısa sürede bitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, kazanılan zafer nedeniyle askerlerini tebrik eden bir açıklama yayınladı.

Uluslararası ajansların bugün geçtiği fotoğraflarda, tamamen enkaza dönmüş Eski Şehir'in sokaklarından kurtarılan siviller yer alıyor.

Reuters, teröristlerin fırlattığı el bombasının patlama anını fotoğrafladı. Bomba patlarken bir binanın içinde gazeteciler ve askerler bir arada.

Dönüm noktası

Musul, terör örgütünün elindeki en büyük kent konumundaydı. 17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda son olarak terör elebaşı Ebubekir El Bağdadi'nin hilafet ilan ettiği El Nuri Camii 29 Haziran'da kurtarılmıştı. Bağdadi'nin 28 Haziran 2014'te yüzünü ilk ve son kez gösterdiği tarihi cami, 21 Haziran'da militanlarca havaya uçurulmuştu. Caminin geri alınmasıyla, operasyonun en önemli sembolik adımı atıldı.

Musul'un yanında başkent ilan ettiği Suriye Rakka'da da köşeye sıkışan IŞİD, yalnızca pazar günü militanlarının 32 intihar saldırısı düzenlediğini kendi haber ajansı aracılığıyla aktardı.

GÜN GÜN OPERASYON

- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.

- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.

- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.

- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.

- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.

- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

- Terör elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin hilafet ilan ettiği tarihi El Nuri Camii, 21 Haziran'da militanlar tarafından havaya uçuruldu.

- 29 Haziran'da Irak ordu birlikleri artık enkaza dönen El Nuri Camii külliyesini teröristlerden temizledi. 

Eski Şehir'in dar sokakları hızı kesti

Musul'daki operasyona ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de dahil olduğu 100 bin silahlı unsur katıldı.  ABD ise hava saldırılarıyla operasyona destek verdi.

Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı. Öldürülen teröristlerin sayısı 17 bini geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, dar sokaklar nedeniyle ilerleme neredeyse durdu. Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı. Haziran ayına gelindiğinde ise IŞİD'lilerin kontrolünde yalnızca birkaç mahalle kalmış oldu.

Topraklarının dörtte birini yitirdi

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65'in üstünde. Kanlı örgüt, geçen yıl Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak:Milliyet