Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Paneli, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti.
Öğretim üyeleri ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği panele, yurt içi ve yurt dışından da çok sayıda misafir katıldı.
Üniversiteler, Geçmişi ve Geleceği Birleştirir
Panelin açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversitelerin, geçmişi ve geleceği birleştirici görevleri olduğunu vurgulayarak, günümüzde sadece Fen ve Ar-Ge çalışmalarını ön planda tutarak, tek kanatlı uçmaya çalışan bir toplum haline gelebileceklerini, bu durumu engellemek içinde, geçmişle irtibatı koparmadan, sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bulunduğumuz çağın, küreselleşme ve sanayileşmenin hızla arttığı bir çağ olduğunu da ifade eden Koçak “ Bu çağd,a insanı ve toplumu geçmişinden koparmaya yönelik gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Ancak Atatürk Üniversitesi’nin ayrı bir özelliği var. Atatürk Üniversitesi tarif ettiğimiz üniversite kavramından yola çıkarak, Türkiye’de özellikle sosyal alanlarda, edebiyatta, sanatta yetişen birçok öğretim üyesine ev sahipliği yapmış ve eğitim vermiş bir kurumdur. 1957’de kurulan Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin en eski üniversitelerinden biridir. Bugüne kadar 200 bine yakın mezun vermiş, şu anda 22 fakültesiyle, 65 bin örgün, 85 bin açıköğretim fakültesi öğrencisiyle, 2 bin 600 öğretim üyesiyle birlikte, 10 binin üzerinde çalışanıyla hizmet eden büyük bir kurumdur” dedi.
Açılış konuşmasının ardından, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün’ün başkanlığını yaptığı, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Paneli’ne geçildi ve öncesinde konuşmacılar hakkında misafirlere bilgi verildi.
Panelin konuşmacıları, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı M. Öcal Oğuz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekili M. Muhtar Kutlu oldu.