ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde geliştirilen, Türkiye'de de erkek kısırlığındaki tüp bebek uygulamasında başarı şansını artıran 'Mikro Akışkan Çip'in yarış atlarında da uygulanarak olumlu sonuçlar verdiği, bu yöntemin ise Türkiye'de Eskişehir ve Bursa'daki at üretme çiftliklerinde ilerleyen dönemlerde Arap atlarında deneneceği açıklandı.
MİKROÇİP NEDİR?
Mikroçipi, 'DNA’sı en kaliteli, kırıksız, en sağlıklı spermlerin seçilmesine yardımcı olan bir aygıt' olarak tanımlayan merkezi İzmir’de bulunan Koek Biyoteknoloji Firmasının Kurucu Ortağı Doç.Dr.Selçuk Kılınç, bu teknolojinin Amerika’da yarış atlarında da denendiğini söyledi.
ATLARDA OLUMLU SONUÇLARI TESPİT EDİLDİ
Amerika'da Colarado Eyaleti'nde Texas ta ve İsveç'te at üretme çiftliklerinde çiplerin denendiğini ve çok başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Doç.Dr.Selçuk Kılınç, şöyle dedi:
"Türkiye'de ise Eskişehir ve Bursa'daki at üretme çiftliklerinde ilerleyen dönemlerde Arap atlarında denenecek. Tüp bebek uygulamalarında bilindiği gibi erkekten alınan spremler daha önce 'yüzdürme' denilen yöntemle ayıklanıyor ve en sağlıklı sprem bulunmaya çalışılıyordu. ‘Mikro Akışkanlı Çip’ dediğimiz yeni teknoloji ise aynı görevi görüyor ancak, başarı oranı çok daha fazla. Hepsinden önemlisi de sprem ayıklama sırasında DNA hasarı oluşması önleniyor. Bugüne kadar elde edilen sonuçlara göre, erkek kısırlığındaki tüp bebek uygulamalarında başarı şansını 2-3 kat artırıyor. Bu yöntemin, ABD'deki atlarda da uygulanarak, olumlu sonuçlar verdiği tespit edildi."
"EN HIZLI SPERMLE SAĞLIKLI ATLAR DOĞACAK"
Mikro akışkanlı çip teknolojisi ile dünyada ilk kez sperm hücrelerinde içgüdüsel davranışların olduğu ortaya çıkarıldığını anlatan Doç.Dr. Selçuk Kılınç, şöyle devam etti:
"En sağlıklı, en hızlı koşan, DNA'sı en sağlam sperm milyonlarca sprem arasından seçilebiliyor. Mikro akışkanlı çiplere konulan spermler tıpkı göçmen kuşlar misali iç güdüsel davranıyor. En önde, en hızlı giden spermle yapılan döllenmede daha sağlıklı bebekler dünyaya geliyor. Anne adayının düşük yapma riski azalıyor.

FOTOGRAF