Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitinginde meydana gelen patlamalardan sonra yaralanan ve hayatını kaybedenlere yönelik, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve sivil toplum örgütleri ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ziyaret ettiği yaralıların kendisinden "Oy kullanmak istiyoruz" ve "Bunu yapanları bulun" taleplerinde bulunduğunu belirtti.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil bölümü önünde toplanan DTK ve sivil toplum örgütleri üyelerinin yapacağı basın açıklamasına çevredeki vatandaşlarda katıldı. Basın açıklamasına HDP Diyarbakır milletvekili adayları İdris Baluken, Feleknaz Uca ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da katıldı.
Toplanan grup adına basın açıklamasını DTK Sağlık Meclisi üyesi Hülya Alökmen Uyanık yaptı. Uyanık, patlamada yaralanan ve hayatını kaybedenlerin sayılarını verdi. Uyanık, patlamada 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 402 kişinin yaralandığını, bunlardan 16’sının durumunun ağır olduğunu dile getirdi. Uyanık, patlamadan sonra polis tarafından sıkılan biber gazlarının müdahaleyi geciktirdiğini ve bu yüzden birçok yaralının sivil araçlarla hastanelere kaldırıldığını belirterek, "İlk esnada patlama bölgesinde bulunan yaralı insanlara ilk müdahale miting alanındaki gönüllü sağlıkçılar ve halk tarafından yapılmıştır. Tanıkların ifadelerine göre olay yerine yaklaşık 25-30 dakika süresince ambulansların gelmediği tespit edilmiş ve çoğu yaralı sivil araçlarla hastanelere transfer edilmiştir. Ayrıca bu esnada patlama bölgesine yakın yerlere gaz bombası atılması müdahale edilmesinin yaralılara müdahaleyi geciktirdiği, halk arasında panik oluşturarak yaralı sayısının artmasına neden olduğu yapılan tespitler arasındadır. İki bacağı kopan N.K. (50) erkek yaralı olay yerinde hayatını kaybetmiştir. Ş.K. isimli yaralı bu sabah saatlerinde DÜTF yoğu bakımında bu sabah saatlerinde hayatını kaybetmiştir. Yine miting alanında patlama öncesi yüksekten düşerek hastaneye kaldırılan R.Y. isimli kişi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir. Eğitim Araştırma ve Devlet hastanesinde bu sabah itibariyle ortopedi servisinde kırık nedeniyle yatan 19 yaralının ameliyatı planlanmıştır. Sağlık kurumları için olağanüstü durum devam etmektedir. Sağlık Müdürlüğü 12 acil sağlık hizmetlere bağlı ambulansların miting alanında görevlendirilmemesi kayıpların artmasına neden olmuştur. Bu tür toplumsal olaylarda olması gereken bu ekiplerin, gereken yazışmaların yapılmasına rağmen miting alanında olmaması düşündürücüdür. Sağlık kurumları tarafından haklarında suç duyurusu yapılacaktır" dedi.
"DİYARBAKIR TARİHİ BİR DURUŞ SERGİLEDİ"
Açıklamaya katılan HDP Diyarbakır Milletvekili adayı İdris Baluken, yapılan saldırıları kınayarak hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Diyarbakır halkının göstermiş olduğu sağduyunun tarihe geçtiğini ve tüm Türkiye’de takdir edildiğini ifade eden Baluken, halkın sandık çalışmalarına devam etmesi gerektiğini ve resmi sonuçlar açıklanıncaya kadar dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi. Halkın yaptığı çalışmaların Ortadoğu halklarına umut olan barış çizgisine katkı olacağını dile getiren Baluken, "7 Haziran’da ortaya çıkacak sonuçla biz bütün Ortadoğu halklarına dayatılmak istenen bir köleci çizginin artık tavsiye edilerek artık tarihe gömülerek yerine bütün halkların umudu haline gelmiş olan bir özgürlük çizgisinin ikame çalışması olarak bakıyoruz. Halkımızdan da dün göstermiş oldukları sağduyulu ve metanetli tavrı iki gün boyunca sürdürerek bu tarihi sorumlulukla bu tarihi görev bilinci ile 7 Haziran’da özgürlük çizgisinin zaferini elde edinceye kadar büyük bir disiplin içerisinde çalışmaya davet ediyoruz. Bugün burada bulunan bütün halkımız bu basın açıklaması ile bütün Türkiye kamuoyuna sesini duyurduktan sonra tek bir saniye kaybetmeden biran önce seçim çalışmalarının başına gitmeli remi sonuçlar açıklanıncaya kadar bütün Ortadoğu halklarının umudunu Türkiye’de büyütmenin gayreti içerisinde olmalıdırlar" diye konuştu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da, yaralıları ziyaret ettiğini belirterek, konuşabilen bütün yaralıların, "Sorumluları bulun" ve "Oy kullanmak istiyoruz" taleplerinde bulunduğunu ifade etti. Birçok yaralının oy kullanma için hastaneden çıkmak istediğini ve bunun için kendisinden yardım istediklerini dile getiren Kışanak, bu davranışın bütün halka örnek olması gerektiğini herkesin iradesine sahip çıkması aktardı. Kışanak, yaralılardan sağlık durumu iyi olanların sağlık çalışanlarına "Beni bırak daha ağır yaralılarla ilgilen" dediklerini kaydederek, "Tüm Diyarbakır halkına tüm Türkiye halkına geçmiş olsun diyorum. Yaşamını yitiren arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarımıza tüm halkımıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Hastanelerimizi dolaştık yaralı arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Onların hepsinin ama istisnasız hepsinin konuşabilen hepsinin bir tek arzusu vardı. Olay karanlıkta kalmasın açığa çıkartılsın, hesabı sorulsun dediler. Bizler de burada hep beraber bunun için gayret ediyoruz. Ve ben inanıyorum ki el ele vereceğiz. Bu provokatörleri bu katliamcıları zaten biliyoruz ama açığa çıkartacağız. Onlara da bunu söyledik. İçeride yaralı arkadaşlarımız bile doktorlara sağlık çalışanlarına beni bırak durumu daha ağır olan varsa onunla ilgilen dediler. Bu bir insanlık dersidir. Yaralı arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizde bize söyledikleri şey şuydu, başkan hastaneye de sandık kurulacak mı, biz oyumuzu nasıl kullanacağız?’ bu bize dışarıda olan sağlığı yerinde olan arkadaşlarımıza aslında bir görevdir. Yaralı arkadaşlarımız nasıl oy kullanacağız diye düşünüyorsa bize düşen de bir saniye durmadan çalışmalarımızı sürdürmek ve bu halkın iradesine sahip çıkacak bir duruş sergilemektir" şeklinde konuştu.