Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Sağlık Anabilim Dalında Yüksek Lisans öğrencisi olan Turgutlu Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Veysi Çay’ın hazırladığı yüksek lisans tez çalışmasında, 10 haftalık aerobik koşu ve çabuk kuvvet egzersiz programıyla kemik yoğunluğunda önemli artış tespit edildi.
Danışmanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Gürbüz Büyükyazı’nın yaptığı, 20-40 Yaş Arası Erkeklerde 10 Haftalık Aerobik Koşu ve Çabuk Kuvvet Antrenman Programının Kemik Turn-Over Markerları ve Kemik Mineral Yoğunluğu Üzerine Etkisi adlı tez çalışmasında katılımcıların kemik mineral yoğunluğu ve kemik turn over markerlarından, Kemik Alkalen Fosfataz (bALP), Beta Cross Labs, Prokolajen 1 N-terminal Peptid (PINP) ölçümleri yapıldı. Kemik yoğunluğu ölçümü Dual Energy X-ray Absorbsiometry (DEXA) yöntemiyle yapıldı. 19 kişilik egzersiz grubu 10 hafta süre ile haftada üç gün süre ve şiddeti kademeli olarak artan koşullar ile çabuk kuvvet antrenmanları yaptı. Uygulama sonunda kemik yoğunluğu ölçümü yapılan bölgelerden femur boynu, şaft ve toplam skorda istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edildi.
İLAÇ VE HORMON TAKVİYESİ YOK
Yüksek lisans öğrencisi Veysi Çay, “Herhangi bir ilaç ve hormon takviyesi olmaksızın katılımcıların ek bir direnç uygulamadan, kendi vücut ağırlıkları ile yer çekimi etkisine karşı gelerek uyguladıkları uzmanlar kontrolünde yapılan egzersiz programı ile kemik yoğunluğunda anlamlı artışlar meydana gelmesi bu çalışmanın halk sağlığı açısından en çarpıcı sonucudur" dedi. Çalışmaların açık havada yapılması D vitamini emiliminin artmasına katkı sağlayarak kemik yoğunluğunun artmasına olumlu katkı sağladığını anlatan Çay, şunları söyledi: "Kemik yıkım-yapım süreci göz önünde bulundurulduğunda, 10 hafta gibi kısa bir sürede elde edilen mükemmel veriler uyguladığımız hareketlerin özenle seçildiği kombine egzersiz programının şiddet, süre, sıklık, yoğunluk ve kapsam gibi faktörleri danışman eşliğinde doğru kullanımından kaynaklandığını söylemek mümkündür. Dolayısıyla uygulanan egzersiz programı osteoporozu önleyebilmek için bireylere, antrenörlere ve spor bilimcilere tavsiye edilebilir.”
OSTEOPOROZ NEDİR?
Vücuttaki kemiklerin sertliklerinin azalıp kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeleti etkileyen sistemik bir hastalık. Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline gelirken doktorlar en iyi tedavinin korunma olduğunun altını çiziyor.