Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan Ahmet Aydın, internetten izlediği neyzenlere özenerek hem ney üretti hem de çalmayı öğrendi.
Fiskobirlik’ten emekli olan ve çeşitli aktivitelerle uğraşan 60 yaşındaki Ahmet Aydın, internetten izlediği ney sesleri ve neyzenlere karşı ilgisi arttı. Kısa bir araştırmanın ardından konservatuvara giden ve 1 yılın ardından sertifika alan Ahmet Aydın, ney çalmayı öğrendi. Bununla da yetinmeyen 60 yaşındaki Ahmet Aydın, endüstri meslek lisesinde yetişmenin vermiş olduğu avantajla, Ünye kamışlarından ney üretmeye başladı.
Ney çalma ilgisinin nasıl başladığını anlatan Ahmet Aydın, “Evimize aldığımız internetten ney sesleri ve neyzenlerin videolarını izlerken, ney sesine karşı duygusallaştım ve çok heves ettim öğrenmeyi. Acaba bende ney çalabilir miyim diye düşündüm. Daha sonra araştırdım ve Ünye konservatuvarında bu konuda ders verildiğini öğrendim. 2014 yılında kaydımı yaptırdım ve 6 ay eğitim gördüm. 2015 yılında bir 6 aylık daha Halk Eğitim’in konservatuvarına gittim. Ondan sonra evimde kendi başıma ney üflemeye başladım. Şu anda derslerime çalışıyorum. En az 3 günde bir elime alıyorum kesinlikle. Artık hastalık haline geldi, boş olduğum anda neyi elime alıp üfleyesim geliyor” dedi.
“KURSTA EN YAŞLI BENDİM”
Ney öğrenmek için gittiği kurslarda kendisinden başka yaşlı görmediğini belirten Aydın, “Kursta benden daha yaşlı hiç kimse yoktu, öğrenciler ve gençler vardı ama ben onlara örnek olmak adına onlara ‘ben bu kursu becerebiliyorsam öğrenebiliyorsam sizde yapabilirsiniz’ dedi. Çünkü ney üflemek zor bir iş, neyden ses çıkartmak dahi zor bir iş. Onun için gençlere örnek olmaya çalıştım” diye konuştu.
“ÜNYE’NİN KAMIŞLARINI DEĞERLENDİRİYORUM”
Ünye sahilinde gördüğü kamışları değerlendirdiğini ifade eden Aydın, ney üretmeye başladığını da belirterek, “Ben meslek lisesi mezunu olduğum için alet hurda işleri bende vardır. Bir şey gördüğüm zaman onu yapasım gelir. Ünye’de deniz kıyısında kamışları gördüğüm zaman neyi bende yapabilirim düşüncesine kapıldım. Kasım ayına giderek kamışlardan kestim, onları kuruttum ve bir yıl sonra içi boşalınca ney yaptım. Biraz internetten de araştırarak yaptım. Neylerim çok güzel ve şu anda çalıyorum. Kurumaya bıraktığım kamışlar da var. En az 100 tane çıkabilir. Bunu yaparken de Ünye’nin kamışlarını değerlendirmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.