Bankaların konut kredileri ve tüketici kredileri üzerinden aldıkları dosya masraflarını fırsat bilerek dolandırıcılık yapan şahıslar 75 yaşında bir vatandaşı daha dolandırdı.
Son zamanlarda ortaya çıkan ve milyarlarla ifade edilen banka masraflarından pay almak için organize olan dolandırıcı şebekeleri insanları mağdur etmeye devam ediyor. Doladırıcılık şebekelerinin son hedefi ise Bursa’nın Kestel ilçesinde ikamet eden 75 yaşındaki Necati Tunç oldu. Dolandırıcıların kendisine en yakın zamanda 3 tane kredi kartı çıkacağını söylediklerini ifade eden Tunç, "Daha önceden kullanmış olduğunuz kredilerin dosya masrafları da çıkıyor deyip bunları size en geç 20-30 gün içerisinde göndereceğiz dediler. Nakit mi yoksa kredi kartıyla mı ödeyeceksiniz diye sordular. Ben de nakit param olmadığını, kredi kartıyla ödeyeceğimi söyledim. 89 TL’yi gönderdik. Dosya gönderdiler. Daha sonra üzerindeki numarayı aradım, ama cevap veren yok. TÜDEF’E şikayete geldim. Benim ailem zaten felçli. Sıkıntımız var. Bir an evvel dosya masraflarını geri alalım diye yaptık. Daha evvel Ziraat Bankası’na gittim. Onlar bana 60 TL ödeyip 160 TL alacağımı söylediler. Bunlar 1200 TL deyince kandım" dedi.
“Hukuk merkezi” veya “tüketici merkezi” adı altında tüketiciyi doğrudan arayan dolandırıcıların insanların kafasını karıştırdığını söyleyen Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Dolandırıcılar, tüketicilerin cep telefonlarına, “Dosya masraflarınızı aldınız mı? Otuz günde paralarınızı geri alıyoruz. Sizin adınıza işlemlerinizi biz yürütüyoruz” şeklinde mesaj göndermekte veya doğrudan tüketici aranarak aldatılmaktadır. Dosya masraflarına ilişkin tüketici adreslerine gönderilen 4-5 dilekçe örneği için tüketiciden 50 ila 180 TL arasında ücret alıyorlar” dedi.
TÜKETİCİ BİLGİLERİ SATILIYOR
Gönderilen dilekçe örnekleri arasına 2008 tarihli bakanlık genelgesini koyarak tüketiciye itimat telkin edildiğine dikkat çeken Yılmaz, "Tüketici, dolandırıcı şebekelerinin sadece telefon numaralarını bilmektedir. Telefon numaraları dışında bir muhatap bulunmamaktadır. Telefon numaraları ise her defasında değişmektedir. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olmaları lazım. Tüketici bilgilerinin çalındığı, satıldığı, bununla ilgili bir pazar oluştuğuna dair basında çıkan haberler zaten biliniyor. Tüketicinin kart ve kimlik bilgileri güvende değil. Bunlar, insanların hastanelere gittikleri zaman, bankalarla işlem yaptıkları zaman veya başka şekilde telefonlarını elde ediyor. O telefonlar üzerinden tüketiciler dolandırılıyor. Yani tüketici bilgileri maalesef satılıyor" şeklinde konuştu.
TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Tüketiciler, konut ve tüketici kredileri sebebiyle kendilerinden alınan masrafları ya da kredi kartı üzerinden yıllık üyelik aidatını geri almak istiyorsa, hiçbir aracıya gerek olmaksızın doğrudan ikamet ettikleri kaymakamlık nezdinde hizmet veren hakem heyetlerine başvurabilir ya da kendilerine en yakın tüketici derneğinden her türlü hukuki yardım alabilirler. Tüketiciler, bu kurumların dışında, fırsatçı kişi ve kuruluşlara, SMS’lere, reklamlara ve kargo gönderilerine itibar etmemelidir" diye konuştu.
Tüketiciyi yanıltan, aldatan ve bilgi eksikliklerinden yararlanarak mağdur eden dolandırıcılar için bu vesileyle suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yılmaz, “Tüketicilerimiz hassas olmalı ve dolandırıcıları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirmelidir. Dosya masrafları ve tüketici işlemleri için çözüm yeri, tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir. Halkımız her konuda tüketici derneklerine başvurarak hukuki yardım alabilirler” dedi.