RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Doğu Karadeniz'de av ve yaban hayatı yönetiminde doğru kararlar alınabilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında ayı popülasyonunun tespiti için envanter çalışması yapılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av ve yaban hayatı yönetiminde, bu hayvanların sayısı, yaş ve cinsiyet durumları, doğan yavruların yaşama oranları, popülasyon yapısı ve dinamiğine ilişkin temel bilgilere gerek duyulduğunu söyledi.

Bölgede hazırlayacakları ayı envanteriyle geleceğe dönük planlar yapabileceklerini ifade eden Bulut, "Günümüzde sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi kavramının ön plana çıkması, envanter çalışmalarının önemini bir kat daha artırmıştır. Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi için ülkemizde ve bölgemizde yapılan envanter çalışmasıyla, yabani varlığımız ortaya çıkarılmaktadır" dedi.

Bulut, envanter çalışmasını Doğu Karadeniz'de üniversiteler ve alanında uzman kişilerle yaptıklarını belirtti.

Artvin'de 10 bin, Giresun'da 21 bin hektarlık sahada incelemede bulunulduğunu dile getiren Bulut, "Çalışma sonucunda Artvin'de 14 erkek, 13 dişi, 17 yavru ve cinsiyeti tespit edilemeyen 4 bireyle toplam 48, Giresun'da ise 11 erkek, 6 dişi, 5 yavru gözlenmiştir. Gümüşhane, Rize ve Trabzon'da ise eylülden aralık sonuna kadar çalışmalar gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Ayı envanterinin çıkarılmasının ardından farklı türler için de çalışma planladığını vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

"Bölgemizde özellikle yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, karaca, kurt, tilki, yaban domuzu, tavşan, kınalı keklik popülasyonu dikkat çekiyor. Planlı bir program dahilinde, bölgede yaban hayvanlarının tür bazında nitelik ve nicelik olarak haritasını çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu envanterin farklı takvim dahilinde gerçekleşmesinin ardından elimizde çok daha çeşitli bir yaban hayatı haritası olacak. Bu da gelecekle ilgili planlamamızı kolaylaştıracak. Yaban hayatı envanterinin yanı sıra bitkisel çeşitlilik çalışmalarımızı sürdürüyoruz." 

- "Şikayetler artmaya başladı"

Bulut, son yıllarda ayılarla ilgili şikayetlerin arttığını belirterek, "Vatandaşların bilinçlenmesiyle şikayetler de artmaya başladı. Son yıllarda internet yoluyla, yazılı olarak çok şikayet alıyoruz. 2014'te 100'ün üzerinde şikayet var. Şikayetlerde, başta meyve ağaçlarının, bahçelerin, peteklerin zarar görmesi yer alıyor" dedi.

Geçen yıl 2 vatandaşın ayı saldırısı sonucu yaşamını yitirdiğini anlatan Bulut, bu yılın 6 aylık döneminde 50'nin üzerinde vatandaşın yazılı şikayette bulunduğunu bildirdi.

Ayılarla ilgili şikayetlerin özellikle temmuz, ağustos ve eylülde arttığına işaret eden Bulut, vatandaşlardan bu dönemde daha duyarlı olmalarını, yaşadıkları olumsuzlukları en kısa sürede kendileriyle paylaşımlarını istedi.