Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, 2000’li yılların başından itibaren sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık alanında köklü değişikliklerine eczacılar olarak ekonomik kayıplarına rağmen halk sağlığı adına destek verdiklerini söyledi.
“14 Mayıs Eczacılık Günü” etkinlikleri çerçevesinde Atatürk Anıtı önüne çelenk koyup, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okuyan Adana Eczacı Odası Yönetimi ve eczacılar daha sonra basın açıklaması yaptı.
Bilimsel Eczacılığın 176. Yılı Bu gün 14 Mayıs 2015 Bilimsel Eczacılığın 176. yılını kutladıklarını ifade eden Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Tam 176 yıldır biz eczacılar insan sağlığını merkezine alan bir anlayışla, sağlığın sadece bedenen sağlık anlamına gelmediği bilinciyle toplumsal sorunlara da aynı duyarlılıkla yaklaşarak karşılaştığımız tüm sorun ve zorluklara rağmen halk sağlığı için çalışıyor ve emek veriyoruz. Tüm bunlarla birlikte ülkemizi, halkımızı, demokrasimizi ve cumhuriyetimizi ilgilendiren konularda da toplumsal sorumluluğumuz gereği halkın yanında taraf olduk bundan sonra da taraf olmaya devam edeceğiz” dedi.
2000’li yılların başından itibaren sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık alanında köklü değişiklikler yapıldığını hatırlatan Özkan, "Eczacılar olarak bizler yapılan bu değişikliklere, ekonomik kayıplarımıza rağmen halk sağlığı adına destek verdik. Çünkü bizler biliyor ve inanıyoruz ki, sağlık insanların kolay ve parasız olarak ulaşması gereken bir hak ve sosyal devletin de olmazsa olmazlarından biridir. Fakat bugün gelinen noktada özellikle Sosyal Güvenlik Kurumunun neye ve kime hizmet ettiği anlaşılamayan uygulamaları sağlığı tamamı ile ticarileştirerek paralı hale getirmiş, sağlıkta tasarruf insan hayatının önünde görülmeye başlanmıştır. Bugün sırf Sosyal Güvenlik Kurumunun ekonomik gerekçeleri ile başta onkoloji ilaçları olmak üzere yeni teknoloji ürünü birçok ilaç üretici firmalar tarafından ülkemize getirilmeyerek halk sağlığı ciddi anlamda tehlikeye atılmış durumdadır. Yine aynı Sosyal Güvenlik Kurumu, 2005 öncesi SSK hastanelerinin içler acısı durumunu ve ilaca ulaşımın çok zor olduğu günleri unutup sadece ekonomik gerekçelerle 1 Temmuz 2015 tarihi itibari ile kamu hastanelerinde tedavi gören onkoloji hastalarını ilaçlarının bu hastanelerden karşılayacağını ve 2005 öncesi döneme dönüleceğini beyan etmiştir. Buradan bir kez daha Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerini halk sağlığını tehlikeye atan bu uygulamalardan vazgeçmeye ve bu tür ilaçların halkımızın kolayca ulaşabileceği eczanelerden temin edilmesini sağlayacak düzenlemeleri yapmaya ve insan odaklı bir anlayışla halk sağlığına hizmet etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.