Muğla Valiliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ‘Çocuk İstismarı ve İhmali Çocuk Koruma Birimleri-Kurumsal Deneyimler Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ sempozyumu Üniversite AKM B salonunda gerçekleşti. Sempozyuma Vali Yardımcısı Fatih Ürkmezer, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himoğlu, polis ve jandarma ekipleri ile öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan MSKÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Balcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çocuk ve Haklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını söyledi. MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan ise, son 10-15 yıldır çocuk hakları ve çocuk istismarı ile ilgili gündemin oluştuğunu söylerken, Vali Yardımcısı Fatih Ürkmezer, sosyal devlet ilkesi gereği son 5 yıl içinde alınan mesafe ile toplumda çocuk istismarına yönelik bilinçlenme etkisinin arttığını belirtti.
Sempozyumun oturum Başkanlığını yapan, Muğla Kuma Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himioğlu, çocuk istismarının yaşanmasının ardından ve bu istismarın aile içinde yaşanması nedeniyle resmi rakamların üzerinde bir sayının söz konusu olduğunu söyledi. Himoğlu, “İstismara uğrayan bir çocuğun tekrar o travmayı yaşamaması için Çocuk İzleme Merkezleri kuruldu. Eğer kurulmasaydı, zaten istismara uğramış bir çocuk eğer resmi makamlara başvurulacak bir pozisyonda ise izlenecek yol ile tekrar yeni bir travmaya girecekti. Bunun için Çocuk İzleme Merkezlerinin Türkiye genelinde en kısa zamanda yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Tolga Dağlı, Çocuk Koruma Sistemindeki sorunları değerlendirirken, Tıp ayağında da eksiklerin bulunduğunu söyledi. Dağlı, “Hekim ve diğer sağlık çalışanları çocuk istismarı konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip değil. Hekimler hukuksal süreç konusunda bilgisiz, adli kanıt toplama ve rapor yazma konusunda eksiklikler var. Sosyal Hizmet ayağında eleman ve kaynak sıkıntısı, yoğun iş yükü, korumaz kararının çıkmasının gecikmesi, koruyucu aile sisteminin iyi gelişmemiş olması ve Karum bakımının çocuk ruh sağlığı üzerine olumsuz etkileri. Hukuk ayağında ise yoğun iş yükü, davaların sonuca bağlanma sürecinin uzun olması, hukukçuların çocuk ile görüşme konusunda yaşadıkları sorunlar ve çocuğun mahkemede tanıklık yapmak zorunda bırakılması” dedi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı, Antalya ÇİM Kurucu Müdürü Prof. Dr. Z. Zerrin Erkol son 10 yılda istismara uğrayan çocuk sayısı hakkında bilgi verdi. Erkol, “Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, çocuklara karşı işlenilen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları ile ilgili dava sayısı 250 bin’dir. 2009 yılında 13 bin 812, 2010 yılında 17 bin 241, 2011 yılında ise 18 bin. 2011 yılındaki toplam 24 bin cinsel saldırı suçunun yaklaşık yüzde 70’i çocuk istismarı” dedi.