Eskişehir Meteoroloji Müdürlüğü’nün, “23 Mart Dünya Meteoroloji Günü” sebebiyle yayınladığı mesajda, hatasız hava ve iklim tahminleri üretmenin her geçen gün daha kolaylaştığı ifade edilerek "İklim tahminlerine dayanan bilgilendirici ürünler ve hizmetler iklim değişikliğinin etkilerini azaltma ve ona adapte olma kabiliyetimizi arttıracaktır" diye belirtildi.
Mesajda, Dünya Meteoroloji Günü kutlamalarının geleneksel olarak her yıl seçilmiş önemli bir temaya odaklandığı, Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) Yürütme Konseyi tarafından 2015 yılı temasının, ‘İklim Eylemi İçin, İklim Bilgisi’ olarak belirlendiği belirtildi. Açıklamada, "Hava tahminleri yirminci yüzyılın ortalarından beri günlük yaşamın bir parçası olmuştur. İnsanlar işe ya da okula gitmeden önce kıyafet seçimlerinde ve hava şartlarından dolayı oluşabilecek olumsuzluklara karşı önlem almak amacıyla hava durumunu öğrenmek istemektedirler” denildi.
“ÇİFTÇİLER, HAVAYA DUYARLI SEKTÖRLER, GÜNLÜK ÇALIŞAN İŞÇİLER HAVA TAHMİNLERİNDEN YARDIM ALIYOR”
Eskişehir Meteoroloji Müdürlüğünden yayınlanan mesajda, çiftçiler başta olmak üzere, hava koşullarına bağlı olarak çalışan kişilerin, meteorolojiyi yakından takip ettiği belirtildi. Bu sayede çalışanların hava ve iklim bilimindeki gelişmeler sayesinde önceki yıllara göre daha güvenli ve verimli olduğu ifade edildi. Yayınlanan mesajda ayrıca, atmosfer, okyanus, karalar ve suların etkileşerek hava ve iklimi meydana getirmesine dair bilimsel anlayış giderek geliştiği ve hatasız hava ve iklim tahminleri üretmek her geçen gün daha kolaylaştığı ifade edilerek şöyle denildi;
“Meteoroloji camiası, hava ve iklimi anlamak ve tahmin etmek için gereken bir takım araçları çoktan geliştirdi. Bu araçlar önümüzdeki dönemde çok daha kabiliyetli hale gelecek ve pek tabi çok daha geniş bir çevre tarafından kullanılacak ve paylaşılacaktır. İklim tahminlerine dayanan bilgilendirici ürünler ve hizmetler iklim değişikliğinin etkilerini azaltma ve ona adapte olma kabiliyetimizi arttıracaktır. Dahası, yaklaşan fırtınalara, sel, taşkın ve sıcak hava dalgalarına karşı daha hazırlıklı olmamızı sağlayarak, çiftçilerin ekimi ve hasadı daha iyi organize etmelerine yardım ederek, hava ve deniz seyrüseferlerinin güvenliğini arttırarak sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmamızı sağlayacaktır. Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü olarak, tüm insanlığın daha yaşanabilir bir dünyaya ve geleceğe kavuşması dileğiyle, meteoroloji çalışanlarına teşekkür eder ve “Dünya Meteoroloji Günü”nü kutlarız.”