Adalet Bakanlığı, Hollanda uyruklu Frederike Hanneke Geerdink’in twitter hesabı üzerinden terör örgütü propagandası yaptığı ve devlet hakkında olumsuz kanatlar oluşmasına yönelik paylaşımları dolayısıyla üç farklı ihbar yapıldığı, ihbar neticesinde şahsın evinde yapılan aramanın ardından ifadesine başvurulduğu ardından Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile serbest bırakıldığını bildirdi.
Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hollanda uyruklu Frederike Hanneke Geerdink’in twitter hesabı üzerinden İngilizce olarak terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı ve devlet hakkında olumsuz kanaat oluşmasına yönelik paylaşımlarda bulunduğu yönünde 25 Haziran 2014, 19 Temmuz 2014 tarihlerinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve 18 Ekim 2014 tarihinde ise Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne üç farklı ihbar yapıldığı bildirildi.
Yapılan ihbarlar üzerine, 29 Eylül 2014 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda gerekli araştırmaları yapmak ve şahısın ifadesine başvurulmak üzere 22 Ekim 2014, 18 Kasım 2014 ve 25 Kasım 2014 tarihlerinde üç kez ikametine gidildiği kaydedilen açıklamada, her üç seferde de şahsın ulaşılamadığı ve bu konuda kolluk tarafından üç ayrı tutanak tutulduğu belirtildi.
İlgili kişiye ulaşılamaması nedeniyle soruşturma evrakının 18 Aralık 2014 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildiği bilgisine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bunun üzerine, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 06 Ocak 2015 tarihinde vermiş olduğu arama ve el koyma kararına istinaden 06 Ocak 2015 tarihinde şahsında hazır bulunduğu sırada emniyet görevlilerince ikametinde arama yapılmıştır. Emniyet görevlilerince arama çalışmaları sona erdikten sonra şahıs, ifadesinin alınması amacı ile Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne davet edilmiş, Emniyet Müdürlüğündeki ifade işlemlerinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile serbest bırakılmıştır.”