DENİZLİ'nin Buldan İlçesi'nin Yenicekent Mahallesi'nde bulunan Antik Tripolis Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında, birbirine bitişik 1900 yıllık oldukları belirlenen iki tahıl ambarı gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, 1900 yıllık olduğunu tespit ettikleri ambarlarda hangi tahılların saklandığını belirlemek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bergama Krallığı tarafından kurulduğu tahmin edilen ve Likya kentleri arasında sayılan Buldan'daki antik Tripolis kentindeki kazı çalışmaları üç yıldır Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kazı başkanlığını Doç. Dr. Bahadır Duman'ın yürüttüğü Tripolis kazılarında 1900 yıllık olduğu belirlenen, birbirine bitişik iki tahıl ambarı ortaya çıkarıldı. Bölgedeki yerleşimin M.Ö. 3 binli yıllara kadar uzandığı tespit edilen Tripolis'te ortaya çıkarılan tahıl ambarlarının Roma Dönemi'ne ait olduğu ve M.S. 5'inci yüzyıla kadar çeşitli amaçlarla kullanıldığı belirlendi.
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, antik kentte mart ayından bu yana sürdürdükleri kazı çalışmalarında tahıl ambarlarını gün yüzüne çıkardıklarını söyledi. Doç. Dr. Bahadır Duman, "Tahıl ambarları dikdörtgen ve birbirine bitişik iki yapıdan oluşuyor. Ambarların genişliği 4.5 metre, derinliği ise 5.5 ile 7 metre arasında değişiyor. Ambarların uzunluğu ise paralel olarak 42 metreye ulaşıyor. Biz birbirine paralel iki ambarda kazı çalışması yaptık. Bu ambarların üzerinin, yapıldığı dönemde tonozlu bir yapıyla kapalı olduğunu tahmin ediyoruz. M.S. 2'inci yüzyılda Roma Dönemi'nde tahıl ambarlarının yapıldığını belirledik. 5'inci yüzyıla kadar da çeşitli amaçlarla kullanılmış" diye konuştu.
Antik kentin Menderes Nehri'nin suladığı verimli tarım havzasına sahip bir bölgede bulunduğunu belirten Duman, tahıl ambarlarının tarım faaliyetlerinin antik çağda da yapıldığını gösteren önemli bir kanıt olduğunu belirtti. Tahıl ambarlarında analizler yaptıklarını söyleyen Duman, "Beden duvarlarını tespit ettiğimiz tahıl ambarlarının içerisinde biyoloji ve jeoloji bölümlerinden uzmanların da desteğini alarak araştırmalar yapıyoruz. Ambarlarda saklanan tarım ürünlerinin neler olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Tahıl ambarlarının devamında da kazı çalışmaları yapacağız" dedi.

FOTOĞRAF