Reuters'e konuşan Suriye Barış Görüşmeleri'ne katılan bir kaynak, Suriye muhalefetinin eğer Rusya'nın hava saldırıları durursa 2 ila 3 haftalık bir ateşkesi kabul ettiğini açıkladı. İsmi açıklanmayan kaynak, üzerinde anlaşılan Suriye ateşkesinin yenilenebilir olup çatışmanın IŞİD hariç tüm tarafları tarafından desteklendiğini açıkladı.

Kaynak, Suriye ateşkesinin Nusra Cephesi'nin hedef alınmaması şartını da içerdiğini belirtti. Bu konunun ABD ve Rusya'nın üzerinde konuştuğu konulardan biri olduğunun altı çizildi.

Ateşkes şartları arasında kuşatmaların kırılması, tutukluların serbest kalması ve Suriye genelinde yardım ulaştırılması da bulunuyor.

Silahlı muhalif örgütler 'evet' dedi

Al Jazeera'nın haberine göre, Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Başkanı Riyad Hicab, Suriyeli silahlı muhalif gruplarla cuma akşamı İstanbul'da bir araya geldi. Gizli tutulan toplantıda Hicab, batılı güçlerin, geçici ateşkes kararının desteklenmesi hâlinde, şartların uygulanması için tam güvence sözü verdiğini aktardı.

Muhalifler Cenevre’deki ilk görüşmelerden bu yana 3 konunun hayat geçmesini istiyorlar:

* Kuşatma altındaki yerler üzerinde insani koridorun açılması ; * Yardım malzemelerinin girişine izin verilmesi
* Kadın ve çocuk tutuklular başta olmak üzere tutukluların serbest bırakılması

Cephe el Şamiyye, Sultan Murat Tümeni ve Ceyş ül İslâm gibi muhalif gruplar da anlaşmayı teyit etti. Detaylı açıklamanın Riyad Hicab tarafından yapılacağı ifade edildi.