Murat ÇAKIR/PARİS,() Atlasglobal Hava Yolları Paris’e başlattığı uçuşlarını havacılık basınına tanıttı. Atlasglobal Hava Yolları Genel Müdürü Orhan Coşkun , Paris’te ’nın sorularını yanıtladı. Orhan Coşkun, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nda yaşanan sıkıntılara değinerek kapasite sorununun maliyetleri yüzde 20 artırdığını kaydetti. Coşkun, yeni uçak alımlarından vazgeçmediklerini de sözlerine ekledi.
Atlasglobal Havayolları,10 Temmuz itibariyle Fransa’nın başkenti Paris’e uçmaya başladı. “Uçan Şef”lerin hazırladığı ikramlarla gerçekleşen Paris uçuşlarının biletleri 67 Euro’dan başlıyor. Dünyanın turizm başkentine Türk yolculardan da yoğun ilgi var.

BİRİNCİ SINIF HİZMET,ÜÇÜNCÜ SINIF BİLET FİYATI

Paris’e yaptıkları uçuşlarda doluluk oranlarından duyduğu memnuniyeti ifade eden Atlasglobal Hava Yolları Genel Müdürü Orhan Coşkun, birinci sınıf hizmeti üçüncü sınıf fiyatlarla verdiklerinin altını çizerek şunları söyledi, “ Türkiye’de belirli bir kaliteyi temsil ediyoruz. Biz diyoruz ki ‘ Birinci sınıf hizmeti üçüncü sınıf fiyata vereceğiz ‘ Gerek ikramlarımız gerekse zamanında operasyonlarımız, business- ekonomi sınıfı olarak, gerek yeni koltuklarımız olarak ve ücretsiz ikramlarımızla yolcumuz avantajlı. Türkiye’de belirli bir kitleye ulaştıktan sonra yurtdışına açılmaya karar verdik. Önceliği Avrupa’ya verdik. İlk önce İngiltere Londra arkasından Düseldorf,Köln, Amsterdam ve Paris e uçuyoruz . Önümüzde iki günlerde Avrupa’da farklı destinasyonlara da uçmaya başlayacağız. Paris’e doluluk oranlarımız olarak yüzde seksenlerde uçuyoruz. Önümüzdeki günlerde Kazakistan’a da uçmaya başlayacağız Bişkek’e başladık. Eylül ayında Ukrayna’da üç noktaya uçmaya başlayacağız. Paris’in en büyük havalimanı Charles de Gaulle Havalimanı yolcularımıza bağlantı olarak geliş ve gidişte avantaj sağlıyor. Bizim yurtiçine bağlantı verdiğimiz uçuşlarla da yolcumuz Türkiye’de bir çok noktaya uçabiliyor “
Turizm sektöründe ki düşüşün dramatik boyutta olmadığı ileten Coşkun, “ Avrupa’da bir takım olumsuzluklar oldu. Bunlar ister istemez turizm sektörünü de etkiledi. Belirli bir oranda düşme oldu. Ama bu düşme çokta dramatik bir boyutta değil “ dedi.
Ukrayna’da bir şirket kuran Atlasglobal’in bu ülkede ne zaman faaliyete geçeceğine ilişkin bir soru üzerine Coşkun “ Şirketi kuralı bir yıldan fazla oldu ve orada iki tane uçağımız mevcut. Ancak biz bu iki yıl süre içerisinde uçakları Ukrayna’da uçurmadık. Türkiye’de ki operasyonlarımızda kullandık. Artık iyimser bir sürece geldik,önümüzde ki aydan sonra Ukrayna’da 3 noktaya uçacağız “ diye yanıtladı.
YENİ UÇAK SİPARİŞİ
Coşkun, yeni uçak siparişi konusunda Airbus’la bir anlaşmalarının söz konusu olduğunu ve bundan da vazgeçmediklerini kaydederek şöyle konuştu,“ Airbus firmasıyla bir uçak anlaşmamız mevcut.Bu anlaşmamızdan vazgeçmiş değiliz.Aynen devam ediyor. 30 uçaklık bir anlaşmamız var. Hatta bunların ilk ödemelerini de yaptık. Önümüzde ki günlerde bunun daha detaylı açıklamasını yapacağız “    

SABİHA GÖKÇEN VE ATATÜRK HAVALİMANLARINDAKİ RÖTARLAR
İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından uçuşları bulunan Atlasglobal Hava Yolları’nın bu havalimanlarında ki kapasite sorunu ve slot ( uçuş zamanı ) sıkıntısını da değerlendiren Orhan Coşkun, slot sorunu yaşanmasa her havayolu şirketinin 3 kat daha fazla operasyon yapabileceğini söyledi. Coşkun,3. Havalimanı’nın en kısa zamanda devreye girmesini de beklediklerini de belirtti. Coşkun rötarlara karşı iki uçağı yedek olarak tutarak operasyonlarını zamanında yapmaya çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu, “ Maalesef bununda bize bir maliyeti var. Biz zamanında operasyon yapabilmek için iki uçağımızı yedek olarak tutuyoruz. Ancak gerek İstanbul’da gerekse Sabiha Gökçen’de iki uçak değil 12 uçak yedek tutsanız önümüzdeki yıllarda eğer burada kapasite artırımı olmazsa özellikle Sabiha Gökçen’de ikinci pist yapılmazsa zamanında operasyon yapmak bir hayli güç olacak. Kapasite sorunu olmasaydı sadece Paris olarak söylemeyeyim ama şu anda mevcut potamızı 3 misli artırırdık, bu diğer havayolları için de geçerli. 3. havalimanı olumlu yansıyacak. Umuyoruz en kısa zamanda devreye girer “ 
 
HAVADA TUR YÜZDE 20 EK MALİYET GETİRİYOR
Slot buldukları sürece uçuşlarını artıracaklarına dikkat çeken Coşkun, havada tur atmanın yüzde 20 maliyet artışına neden olduğunu ifade ederek, “ Önümüzdeki en büyük engel slot sorunu. Atatürk Havalimanı’nda kapasite yüzde 135 doluluk oranında.Biz orada slot imkanı bulduğumuz sürece tabi ki uçuşlarımızı artıracağız.Havada tur atmak aşağı yukarı uçuşlarımızı 20 dakika kadar etkiliyor, özellikle hafta sonları.İneceğimiz vakitten 20 dakika geç inmemiz bize maliyet olarak yüzde 20 artışa neden oluyor “ dedi.
Yeni açılan hatları kışın da devam ettireceklerini ve slot buldukları takdirde yeni hatlar ve frekans artırımında bulunacaklarını söyleyen Coşkun, tek uçuşla başlanılan noktalarda günlük dört uçuşa çıkabileceklerini ve yolcu sayısında bu sene bir düşüş yaşanmadığını da sözlerine ekledi. Coşkun, uçan aşçı uygulamasından yolcuların son derece memnun olduklarını da aktardı.Coşkun, satışı söz konusu olan Onur Air’le de ilgilenmediklerini söyledi.
(FOTOĞRAF)