Samsun Büyükşehir Belediyesi, Yabancılar Pazarı’nın havalandırma sorununu çözüyor.
Yabancılar Pazarı’nın çatısına havalandırma tünellerinin yapımı devam ediyor. Havalandırma borularının ana hatları pazarın çatısına yerleştirildi. Esnafın işleri bölünmesin diye işçiler çalışmalarına gece başlayıp sabah sonlandırılıyor. Pazar esnafı, havalandırma sorununun çözülmesinin ardından çarşıya daha fazla müşterinin geleceğini ümit ediyor.
Yabancılar Pazarı’nın en büyük sorununu hallettiklerini belirten Yabancılar Çarşısı Oyuncakçı ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Olcay İnanç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Uzun zamandan beri Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda pazarın havalandırma problemi çözülüyor. Yaklaşık 1.5 ay sonra buradaki sorunu tamamen çözmüş olacağız. Bu soğutma sistemi iki aşamalı olarak yapılıyor. İlk önce yapılan çalışma ile dışarıdan alınan temiz hava yabancılar pazarı içerisine aktarılarak içerisinin soğuması sağlanacak. Bunun sonrasında da aynı kanallardan ısıtma sistemi yapılacak. Oda radyant ısıtma sistemi kullanılarak koridorlara döşenecek. Halkımız böylelikle soğuk havalarda Yabancılar Pazarı’nda sıcak bir ortamda alışverişlerini yapabilecekler. Bu havalandırma sistemi Yabancılar Pazarı esnafını olumlu yönde etkileyecektir. Burada sıcak bir ortamda alışveriş yapmayı herkes ister. Kötü havalarda bizim müşteri kaybımız mevcuttu. Ama buranın havalandırma sisteminin yapıldığını vatandaşlar duyduğu zaman kapalı bir alanda vatandaşlar gönül rahatlığıyla alışverişlerini yapacaklardır. Bu da esnafımıza fazda sağlayacaktır. Aynı şekilde yazın da burada sıcaktan durulmuyordu. Bu sistem ile birlikte yazın da vatandaşlarımız kapalı bir ortamda serin bir şekilde alışverişlerini yapabilecekler” dedi.
“ÇALIŞMALAR GECE DEVA EDİYOR”
Esnaf ve vatandaşların mağdur olmaması için çalışmaların gece devam ettiğini söyleyen Başkan İnanç, “Sözleşme gereği buranın toplam 90 günde bitmesi gerekiyor. Havalandırma borularının ve sisteminin kurulmasına başlayalı 20-25 gün oldu. Çalışmalar hızlı gidiyor. Çalışmalar esnafa hiçbir şekilde zarar vermiyor ve engellemiyor. İşçiler, Yabancılar Pazarı’ndaki dükkanlar kapandıktan sonra saat 21.00’den sabah saat 08.00’e kadar çalışıyor. Gece çalıştıkları için hem gelen halk sıkıntı yaşamıyor hem esnafımız mağdur olmuyor. Böylece çalışmalar daha da hızlı bir şekilde ilerliyor. Biz işlemlerin sözleşmede belirtilen tarihten daha erken biteceğine inanıyoruz. Havalandırma sistemi 1 aya kadar biter. 1 ayda ısıtma işlemi sürer” diye konuştu.
Pazarın yaz ve kış aylarında en büyük sorunu olan havalandırma sorununu halleden Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini ileten İnanç, “Bu zaman kadar bize hep Büyükşehir Belediyesi destek oldu. Bu pazarın buraya gelmesinde, böyle bir tesisin oluşmasında Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz Beye çok teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde bu havalandırma sisteminin burada yapılmasında kendilerinin talimatları doğrultusunda hayata geçirildi. Buranın yapılamasındaki bütün kaynağı da Büyükşehir Belediyesi sağlamaktadır. Bu anlamda Yabancılar Pazarı esnafları olarak Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.