EDİRNE Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) tarafından düzenlenen gençlik kampında, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 8 farklı ülkeden gelen üniversiteli yabancı öğrenciler, Meriç Nehri kıyısındaki kent ormanında piknikçilerin karşısında çöp topladı. Belçika’dan gelen Tom Kopens, “İnsanlara ürettikleri çöplerini doğaya bırakmamaları gerektiğini ve ayrıştırıp nasıl onu geri dönüşüme kazandırmaları mesajını vermek istiyoruz” dedi.
EDOSK düzenlediği gençlik kampı için aralarında Belçika, Hırvatistan, İspanya, Almanya, Fransa ve Sırbistan’dan 12 üniversite öğrencisi geldi. Özellikle bisiklet turu için gelen öğrenciler, nehir çevrelerindeki kirliliği gördüklerinde gönüllü olarak temizlik yapmaya karar verdi. Bunun için büyük çöp poşetleri alan çevreci öğrenciler EDOKS kamp lideri Ümit Sönmez ile birlikte nehir kenarında çöp topladı.
Meriç Nehir kenarındaki İzzet Arseven kent ormanına giren yabancı öğrenciler, nehir kenarında piknik keyfi yapanların karşısında ellerinde poşetlerle gezerek çöpleri topladı. Kamp lideri Ümit Sönmez, farklı ülkelerden gelen öğrencilerle birlikte çevre kirliliği konusunda mesaj verdiklerini söyledi. EDOSK olarak üçüncü kez uluslararası etkinlik düzenlediklerini kaydeden Sönmez, “Edirne Doğa Sporları Kulübü’nün organize ettiği bir gençlik kampı. 10-24 Ağustos tarihleri arasında organize ediyoruz. Belçika, Hırvatistan, İspanya, Almanya, Fransa ve Sırbistan’dan katılımcılar geldiler. Amacımız nehirdeki kirliliğe dikkat çekmek. Farklı programlarda olmak üzere 3’üncü uluslararası etkinliğimiz hepsinde de katılımcıları hayrete düşürecek bir nehir kirliliği söz konusu. Amacımız kirliliğe dikkat çekmek. Burada tabi ki 12 gönüllüyle bütün çöpleri temizleyemeyiz. Ancak biz bir farkındalık yaratmak istiyoruz. O yüzden de 15 gün boyunca önce kent ormanından başlayalım dedik. Hem halka açık bir yer. Halkın da gözünün önünde olalım. Biz çevre kirliliğine de dikkat çekmek için yeleklerimizi giyerek çöp topluyoruz” şeklinde konuştu.
“HERKESE MESAJ VERMEK İSTİYORUZ”
Belçika’dan gelen üniversite öğrencilerinden Tom Kopens, herkese kirlilik konusunda mesaj vermek istediklerini söyledi. Çöplerin yere atılmadan, ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini belirten Kopens, “Belçika’dan geliyorum. Burada 2 hafta gibi kısa süreliğine kalacağız ama bu bizim için insanlara ürettikleri çöplerini doğaya bırakmamaları gerektiğini ve ayrıştırıp nasıl onu geri dönüşüme kazandırmalarını söylemek için yeterli bir süre. Bu mesajı sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya vermek istiyoruz. Bu yüzden 2 hafta boyunca burada çalışacağız, çöp toplayacağız” dedi.

FOTOĞRAFLI