Bursa 24 Haziran 2018 seçim sonuçları Meclis tablosu ve milletvekili sayısı açısından oldukça kritik önemde olduğu muhakkak. Türkiye'de 2018 milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme sabah saat 08.00'de başlayıp 17.00'de sona bulacak. Seçim sonuçları an be an canlı yayınla samsungazetesi.com'da olacak… 

Seçimlere katılan partiler AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Vatan Partisi, Hüda Par ve HDP için  24 haziran 2018 seçim sonuçları çok büyük önem taşıyor. 

Partilerin alacağı oylarla meclis şekillenecek. Cumhur ittifakı oy oranları ile Millet ittifakı oy oranları da mecliste kimin çoğunluğu ele geçireceğini gösterecek. 2018 seçimleri ile parlamenter sistemden başkanlık yetkileri ile donatılmış cumhurbaşkanlığı sistemine de geçmiş olacağız. 

Cumhurbaşkanlığı seçim yarışı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek arasında yapılacak. Bursa milletvekili seçimi oy dağılımı ile birlikte cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarını AA, İHA ve DHA verileri ile seçim akşamı canlı yayınla samsungazetesi.com sitesinde göreceksiniz. 

Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda Erdoğan kazanıyor mu sorusu cevap arıyor. Muharrem İnce’nin oyu CHP’nin oldukça üzerinde yüzde 33-34’lerde görünüyor. Burada Akşener’in geçen aylara göre önemli ölçüde oy kaybetmesi önemli etkenlerden birisi. Bir de CHP adayının oylarında parçalı bir yapı var. İnce, sadece CHP’den değil farklı kesimlerden, partilerden de oy alıyor, ittifak partilerinden, İYİ Parti’den, SP’den. 

Bursa seçim sonuçları ve oy dağılımı partilerin milletvekili sayısını belirleyecek. Bursa'de AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti, HDP, Saadet Partisi kaç milletvekili çıkarır cumhurbaşkanı kim olur anket sonuçları neyi işaret ediyor? Seçim sabahı, sandık kurulu başkanı, memur üye ve son seçimde en çok oyu almış 5 siyasi parti temsilcisinden oluşan sandık kurulu saat 07.00'de oy verme yerinde bir araya gelecek. Sandık kurulu ilk olarak ant metnini okuyacak ve başkan tarafından oy sandığı mühürlenecek. Daha sonra sarı renkli oy zarfları sayılacak, oy pusulalarının bulunduğu paketler açılacak ve zarflar ile oy pusulalarının arka yüzlerine mühür basılacak. Hazırlıklar 07.00-08.00 saatlerinde tamamlanacak, oy verme işlemi 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'ye kadar sürecek. Saat 17.00 itibarıyla sırada bekleyenler varsa, bu kişiler sandık kurulu başkanınca sayılıp oy vermeleri sağlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin AR-GE Başkanlığı tarafından yaptırılan ve 87 seçim bölgesinde ilin tek tek incelendiği bir anket çalışması var… Bu ankete göre 600 milletvekili olarak  24 Haziran seçimleri milletvekili dağılım şu şekilde olabilir :  AK Parti; 330 ( Minimum 308, maksimum 350)  CHP 130 ile 145  arası. milletvekili, MHP 25 ile 30 arası.. İYİ Parti 40 ile 45 arası. Barajı geçmesi halinde HDP 60 ile 70 arası milletvekili çıkarabilir. Recep Tayyip Erdoğan % 46,2 (Mayıs anketi 45,9), Muharrem İnce %24,5 (Mayıs anketi 20,1), Selahattin Demirtaş %11,3 (Mayıs %11,4), Meral Akşener %9,2 (Mayıs 11,2), Temel Karamollaoğlu %2,2 (Mayıs 1,7), Perinçek %0,4.SEÇİM SONUÇLARI ANKETLERİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin AR-GE Başkanlığı tarafından yaptırılan ve 87 seçim bölgesinde ilin tek tek incelendiği bir anket çalışması var… Bu ankete göre 600 milletvekili olarak  24 Haziran seçimleri milletvekili dağılım şu şekilde olabilir :  AK Parti; 330 ( Minimum 308, maksimum 350)  CHP 130 ile 145  arası. milletvekili, MHP 25 ile 30 arası.. İYİ Parti 40 ile 45 arası. Barajı geçmesi halinde HDP 60 ile 70 arası milletvekili çıkarabilir.

SON ANKETLERE GÖRE 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI NASIL ÇIKAR

Metropoll, Konda, Sonar ve Konsensus’un seçim yasakları sebebiyle kamuoyuna açıklanmayan anketleri 14-16 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Seçimlere yönelik bu son ankette Cumhurbaşkanı seçimi ve partilerin oy dağılımına ilişkin taban tabana zıt sonuçlar elde edildi. Yabancı kaynakların araştırmacısı olarak bu seçimde öne çıkan Metropoll, İYİ Parti için de kamuoyu araştırmaları yapıyor. Haliyle seçime 10 gün kala 14 Haziran'da yaptıkları anketteki Meral Akşener detayı bomba oldu. İşte Metropoll'ün anketine göre, Cumhurbaşkanı adaylarının alması beklenen oy oranları şöyle;

Recep Tayyip Erdoğan % 46,2 (Mayıs anketi 45,9), Muharrem İnce %24,5 (Mayıs anketi 20,1), Selahattin Demirtaş %11,3 (Mayıs %11,4), Meral Akşener %9,2 (Mayıs 11,2), Temel Karamollaoğlu %2,2 (Mayıs 1,7), Perinçek %0,4.

Metropoll  anketinde kararsızlar %3,9 olurken, hiçbir adaya oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı %0,7, protesto oyu kullanacağını söyleyenler %0,3 ve sandığa gitmeyeceğini söyleyenler %0,3 olarak çıktı. Metropoll anketine göre Muharrem İnce Mayıs ayına göre oylarını yaklaşık 5 puan artırmış görünürken Meral Akşener’in oyu 2 puan düşmüş. Erdoğan 0,3 puan, SP adayı Karamollaoğlu da oylarını 0,5 puan artırmış.

PARTİLERİN OY ORANI NE OLUR?

Milletvekili seçimlerinde ise Metropoll Anketine göre kararsızlar dağıtılmadan önce Cumhur İttifakı’nın oyu %46,5, Millet İttifakı %35,5 olurken HDP’nin oyu %11,5. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra, Cumhur İttifakı  %49,4 olurken, Millet İttifakı %38,1, HDP %12,3 ve Diğer oylar %0,2 olarak görünüyor.

KONSENSUS ANKETİ SONUÇLARI

AK Parti için kamuoyu araştırmaları yapan Konsensus'un 16 Haziran’da yapılan anket sonuçları Metropoll'den çok farklı bir sonucu işaret ediyor.Konsensus anketine göre Recep Tayyip Erdoğan ilk turda seçilecek, Cumhur ittifakı %53-55 aralığında oy alarak Mecliste çoğunluğu sağlayacak.

ERDOĞAN RAHAT KAZANIYOR

Konsensus Araştırma Genel Müdür Murat Sarı anketle ilgili şu bilgiler verdi: -'Sonuçları YSK yasakları nedeniyle kamuoyuyla paylaşmayacağız, ancak gelen verilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda Erdoğan kazanıyor. Muharrem İnce’nin oyu CHP’nin oldukça üzerinde yüzde 33-34’lerde görünüyor. Burada Akşener’in geçen aylara göre önemli ölçüde oy kaybetmesi önemli etkenlerden birisi. Bir de CHP adayının oylarında parçalı bir yapı var. İnce, sadece CHP’den değil farklı kesimlerden, partilerden de oy alıyor, ittifak partilerinden, İYİ Parti’den, SP’den. Oyunu bu çerçevede yükseltiyor. Ama bizim bulgularımıza göre Erdoğan 24 Haziran’da ilk turda rahat kazanıyor”.

İTTİFAK OYLARI NE KADAR

Konsensus anketine göre 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 53-55, Millet İttifakı’nın oyu yüzde 35-40 aralığında olacak.

HDP BARAJI AŞAMIYOR MU?

Konsensus anket sonuçları yurt içi oyları ile HDP'nin barajı aşamayacağı iddiasında. Murat Sarı şu bilgileri verdi: “HDP bizim anketimizde yurtiçi oylarla barajı aşamıyor. Çok kritik bir noktada, aşma-aşamama arası bir yerde. Ancak yurt dışı oylarda, AK Parti ve HDP en yüksek oyu alıyor. Dolayısıyla, HDP’nin yurt dışı oylarla barajı aşacağını öngörüyoruz, veriler bunu işaret ediyor.”

BU OLURSA CUMHUR İTTİFAKI VEKİL SAYISI OLAY OLUR

HDP bu seçimde barajı aşamadığı taktirde Cumhur İttifakı 400 vekili de aşarak “anayasa değiştirecek çoğunluğa” ulaşabilir.

KONDA ANKETİ SONUÇLARI

Konda'nın anketinde AK Parti-MHP ittifakı (Cumhur İttifakı) yüzde 54 ile ilk turda kazanıyor. CHP, İYİ Parti ve SP'nin oylarının toplamı ise yüzde 31.5 oluyor.

SONAR ANKETİ İKİNCİ TUR DİYOR

Sonar anketine göre ise AK Parti yüzde 42.2, CHP 28.2, MHP 7.1 oy alıyor, HDP ise yüzde 10 alarak yüzde 9.2 olan İYİ Parti'yi geçiyor. Saadet Partisi yüzde 2.1, Vatan Partisi ise yüzde 0,5 oy alıyor. Bu sonuçlara göre Cumhur İttifakı yüzde 49.3, Millet İttifakı ise yüzde 39.5 oy oranına sahip oluyor ve seçim 2. tura kalıyor.

YENİ SİSTEMDE NASIL OY VERİLECEK?

Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili seçimleri öncesinde vatandaşlar yeni sistemde nasıl oy verilecek sorusuna yanıt arıyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'un açıklamalarıyla vatandaşların aklındaki sorular yanıt buldu. İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar...

NASIL OY KULLANIRIM?

Şentop, "Oy pusulasında fazla bir değişiklik olsun istemedik. İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. İttifakın unvanı olan bir çerçeve olacak. Bütün detayları düşündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak." şeklinde konuştu.

24 HAZİRAN 2018'DE SEÇİME GİRECEK PARTİLER

1- Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP)

2- HÜDA-Par

3- Vatan Partisi

4- Halkların Demokratik Partisi

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Millet İttifakı (CHP-İyi Parti-SP)

ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINIR?

Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

ERKEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?

2839 Sayılı Seçim Kanunu'nun 8. maddesine göre; Seçim dönemi bitmeden önce, seçimin yenilenmesine Türkiye Büyük Millet Meclisi veya Cumhurbaşkanınca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından kırksekiz saat içinde ilan olunur.

Yenileme kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirler.

Yenileme kararının  Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen doksanıncı günü takip eden ilk Pazar günü oy verilir.

YEREL YÖNETİMLERDE ERKEN SEÇİM NE ZAMAN OLUR?

Yerel yönetimler yani; il-ilçe belediye başkanları, il-ilçe meclis üyeleri, muhtarlık seçimleri de 5 yılda bir yapılır. Bu seçimlerinde normal olduğu zamandan yapılması için Anayasa'nın ilgili maddesinde değişiklik yapılması gerekiyor.

SEÇİM NEDİR?

Seçim bir kişinin belirli bir göreve, kanunların gösterdiği şekilde verilecek oylarla getirilmesi sistemidir. Millet Meclisi, Senato, Belediye Meclisi, II Genel Meclisi, İhtiyar Heyeti üyeleriyle muhtarlar hep seçimle iş başına getirilir. Böylece seçmenleri adına hareket ve faaliyet gösterme yetkisini kazanırlar. Seçimler, halkın, hemşerilik ve yurttaşlık haklarının belirmesi demektir. Anayasamızın 55. maddesine göre, yurttaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Seçimler, serbest, eşit, gizli, tek dereceli genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre yapılır. Siyasi seçimler belli başlı iki sisteme göre yapılır. «Çoğunluk Sistemi» nde, bir seçim bölgesinde kullanılan oyların çoğunu kazanan parti, ya da şahıs, seçimi de kazanmış olur. Öteki oylar boşa gider. «Nispi Sistem» de ise üyelikler,. kazanılan oy oranında paylaşılır.

YSK'nın görev ve yetkileri nelerdir?

1. Seçimlerde, içine oy pusulası konulacak olan zarfların, icabında her seçim için başka başka renk ve ölçüde olmak ve gerek piyasada, gerek Devlet Malzeme Ofisince imal edilen veya ettirilen veya depolarında bulunan zarfların renklerinden ve ölçülerinden farklı ve kağıdında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunmak üzere, yeteri kadar özel zarf imal ettirmek ve bu imalatı, kağıt hamurundan başlıyarak zarfın, imaline ve teslim alınmasına kadar olan safhalarını; yapılacak işin hacmi, süresi ve niteliği dikkate alınarak belirleyeceği kendi üye veya üyelerinin veya imal ve teslim yerinde yetki vereceği ilçe seçim kurulu başkanının, il seçim kurulu başkanı ya da üyesi hakim veya hakimlerinin devamlı gözetim ve denetimi altında yaptırmak ve bu zarfları il seçim kurullarına, her ilin ihtiyacına yetecek sayıda, alındı belgeleri karşılığında göndermek,

2. Özel zarfların imali için gerekli "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigran kalıpları ile zarf ölçü kalıplarını yaptırıp gerekli miktarda kağıt ve zarf imalinden sonra saklamak, 

3. Katlanıp bir kenarı yapıştırıldıktan sonra zarf haline gelebilen "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranını taşıyan birleşik oy pusulalarını, her (400)'ü ve her (400)'lük paketi, aynı numarayı taşımak üzere bastırmak ve her sandık için bir paket, ilçe seçim kurullarına zamanında ulaştırmak, 3. Bu Kanunda sözkonusu edilen bütün işlemlerin gerektirdiği form, evrak, liste gibi her türlü basılı kağıdın tasarım ve baskısını yaptırmak, il ve ilçe seçim kurullarına zamanında ve ihtiyacı kadar ulaşımını sağlamak,

4. Tüzüklerine göre ilk genel kongresini yapmış olup, illerin en az yarısında ve en az altı ay evvel il ve ilçe teşkilatını kurmuş bulunan siyasi partilerin adlarını, ilçe seçim kurullarının yeniden kurulması için öngörülen ayların ikinci haftasında tespit ve ilan etmek,

5. İl ve İlçe seçim kurullarının teşekkülünü sağlamak, İl seçim kurullarının teşekkülüne, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılacak itirazları, oy verme gününden önce ve itiraz konusunun gerektirdiği süratle, kesin karara bağlamak,

6. Adaylığa ait itirazlar hakkında bu Kanun ve özel kanunları gereğince kesin karar vermek,

7. İl seçim kurullarınca, oy verme günü işlemleri hakkında verilmiş olan kararlara karşı yapılan itirazları derhal inceleyip kesin karara bağlamak,

8. İl seçim kurullarınca düzenlenen tutanaklara karşı yapılan itirazları inceleyip kesin karara bağlamak,

9. Seçimlerden sonra, kendisine süresi içinde yapılan, seçimin sonucuna müessir olacak ve o çevre seçiminin veya seçilenlerden bir veya birkaçının tutanağının iptalini gerektirecek mahiyette itirazları, altkurullara yapılan itirazların silsilesine ve sürelerine uygunluğunu araştırmaksızın inceleyip kesin karara bağlamak,

10. İl seçim kurulları başkanlıklarınca seçim işlerinin yürütülmesi hakkında sorulacak hususları derhal cevaplandırmak ve seçimin bütün yurtta düzenle yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak ve bu hususta gereken genelgeleri zamanında yapmak,

11. Siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir. Bu esaslar dairesinde seçime katılabilecek siyasi partiler tespit ve seçimin başlangıç tarihinden on gün, seçimin yenilenmesi halinde yenileme kararının ilanından sonraki beş gün içinde ilan etmek.

12. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü kuruluş ve işleyişi ve diğer çalışma konuları ile ilgili ilkeleri belirlemek, yönetmelikleri yayınlamak, programlarını yapmak ve denetlemek.

13. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun oluşturulmasını ve yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarını sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmak.

14. Kanunla kendisine verilen başkaca görevleri yapmak.

6 ADIMDA OY VERME İŞLEMİ 

Vatandaşlar 24 Haziran'da  gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oylarını 6 adımda kullanacak. Vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. Adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verilecek. Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:

1- Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

2- Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4- Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.

5- Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. 

6- Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

YSK SANDIK KURULU

Seçim sabahı, sandık kurulu başkanı, memur üye ve son seçimde en çok oyu almış 5 siyasi parti temsilcisinden oluşan sandık kurulu saat 07.00'de oy verme yerinde bir araya gelecek. Sandık kurulu ilk olarak ant metnini okuyacak ve başkan tarafından oy sandığı mühürlenecek. Daha sonra sarı renkli oy zarfları sayılacak, oy pusulalarının bulunduğu paketler açılacak ve zarflar ile oy pusulalarının arka yüzlerine mühür basılacak. Hazırlıklar 07.00-08.00 saatlerinde tamamlanacak, oy verme işlemi 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'ye kadar sürecek. Saat 17.00 itibarıyla sırada bekleyenler varsa, bu kişiler sandık kurulu başkanınca sayılıp oy vermeleri sağlanacak.

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak sandık seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Seçimi birleşik oy pusulası ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi birleşik oy pusulası ile zarf ve mührü vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Sandık Kurulu Başkanı, kullanılan oyun geçersiz sayılmaması için, zarfın içine başka bir materyal atılmaması, pusulaların ve zarfın üzerine işaret konulmaması yönünde seçmeni uyaracak ve ikinci bir oy pusulası verilmeyeceğini belirtecek.