Samsun Medya Grubu ekibi olarak, Gazi Caddesi esnafına, "Ramazan ayı satışlarınızı etkiledi mi?" diye sorduk. Esnafın büyük bölümü, bu dönemde de işlerin oldukça durağan olduğunu ifade etti.

İşte aldığımız cevaplar.

SATIŞLAR DÜŞTÜ
Dilek PEKER: Ramazan satışlarımızı etkiledi. Sabahları insanlar dışarı çıkmıyor. Öğleden sonra iki üç saatliğine dışarı çıkıyor. Dolayısıyla satışlarımız da düştü. Fiyatlar pahalı olduğu için, millet pek gelmiyor. Ramazan da tuzu biberi oldu. Ramazandan sonrada düzeleceğini zannetmiyorum. Bu sene böyle devam eder.

RAMAZAN ETKİLEMEDİ
Ergin YILDIZ: Ramazan satışlarımızı etkilemedi, şu an gayet güzel gidiyor. Sıkıntı yok, her şey yolunda. Eskiden Ramazan'da dükkanı açmıyorduk, şu anda açıyoruz şartlar değişti. Ama satışlarımızı etkilemedi, fena değil yani. Ramazan'dan sonra satışlarımız artacak diye umut ediyoruz. İnşallah düzelir.

DURGUNLUK VAR
Mehmet KAYA: Özellikle Ramazan aynın başlangıcında işler epey durağındı. Araya Anneler Günü girdi ve piyasa biraz hareketlendi ama bugünlerde biraz duraksama var. İyi olacak diye bekliyoruz. Zaten memleketimizin hali belli, kriz var. İnsanlar eskiden keyfi alışveriş yapıyorlardı ama şu anda ihtiyaca yönelik alışveriş yapıyorlar. İnşallah iyi olur diye bekliyoruz.

UZUN ZAMANDIR DÜŞÜK
Melahat TÜRKA: Sadece Ramazandan dolayı değil, uzun zamandan beri satışlarımız düşük. Ramazan da çok etkiledi. Sadece Ramazan değil, Ramazan öncesindeki döviz krizi de bizi çok etkiledi.  Bizim ürünlerimizin hepsi ithal ürünler ve bunların hepsi dövize bağlı olarak geliyor. Dolayısıyla müşteriler ürküyor. Fiyatlara yansıtmamaya çalışsak da hareket yok. İnsanlar tedirgin. Parası olanda harcamak istemiyor. Yakın zamanda düzeleceğine inanmıyorum. 

BÜYÜK ORANDA ETKİLEDİ
Nur Hayat MADEN: Tabi büyük bir oranda etkiliyor. Zaten şu anki ekonomik kriz de bizi etkiledi. Ramazan ayında insanlar daha çok yiyecek sektörüne yöneldiği için bizi zorladı. Büyük bir olasılıkla bayram üzeri, biraz daha açılmasını umuyoruz. Tabi bu krizde bu biraz zor olacak çünkü fiyatlar gittikçe artıyor. İnsanlara fiyat verdiğimizde de ürküyor.

ESNAFTA PARA YOK
Bünyamin DURMUŞ: Satışlarımız oldukça etkilendi. Durgun geçiyor, esnafta da para yok. bugünlerde işlerimizde yarı yarıya düşüş var. Dolar böyle gittiği sürece, düzeleceğine inanmıyorum. Ekonomi iyi olursa düzelir. 

GAYET İYİ GİDİYOR
Zafer KAYMAKÇI: Ramazan ayı satışlarımızı etkiledi. Ramazan ayı bolluk ayı, bereket ayı yani Allah'ın verdiği bereketten herkes yararlanıyor. Ramazan bizi iyi etkiledi. İşlerimiz gayet iyi gidiyor. Ramazandan sonra işlerin biraz daha düşeceğine inanıyorum. Ondan sonra yine rayına oturur diye düşünüyorum. Bir sıkıntımız yok.

İŞLERİMİZ DÜŞTÜ
Sefer KARGÜN: Ramazan ayı etkiledi tabi ki. Önceden Ramazan ayı yaz sezonuna geliyordu biraz daha farklı oluyordu. Tabi haliyle işlerimiz biraz düştü. İftara yetişmek için erken kapatıyoruz. Biraz etkiledi. Piyasaya bağlı olarak Ramazan'dan sonra düzelme ihtimali var. Bu yaz inşallah iyi şeyler bekliyoruz.

BEKLENTİMİZ KARŞILANMADI
Muammer ORUÇ: Ramazan ayında beklentimizi karşılayamadık. Daha güzel şeyler bekliyorduk ama beklentimiz olmadı. Biraz kriz var, biraz da havalar istenildiği gibi gitmedi. Beklediğimiz satışları gerçekleştiremedik.

ÇOĞU ESNAF KAPATTI
Hasan Sezai UZUN: Ramazan ayı satışlarımızı etkiledi. Maddi ve manevi her yönden bizi etkiledi. İnsanlar dışarı çıkmıyor, olumsuz yönde etkiledi. Ramazan'dan sonra düzelmesini ümit ediyoruz, bekliyoruz. Çoğu esnaf zaten kapattı. İnşallah biz de öyle olmaması için dua ediyoruz.

SATIŞLAR DÜŞÜYOR
Adil KELAMKAYA: Etkiledi tabi epey düştü satışlarımız. Yazın zaten düşüyordu, Ramazan'da hepten düştü. O şekilde idare ediyoruz vaziyetleri. Her Ramazan aynı oluyor, satışlarımız düşüyor. Kış dönemleri biraz daha iyi oluyor. Yazın daha düşük.

Haber: Ebru ÖZTÜRK, Uğur ATICI