Manisa 1'inci Piyade Er eğitim Tugay Albay Arif Seyhun Kışlası'nda dün akşam yemeğinin ardından çok sayıda asker rahatsızlandı.

Bulantı ve kusma şikayetiyle revire başvuran askerler ambulanslarla kentteki hastanelere sevk edildi. Hastaneler, mesaisi bittikten sonra evlerine giden personeli acil koduyla göreve çağırdı. Zehirlenme şüphesiyle hastanelere getirilen askerlere serum tedavisi uygulandı.


SAVCILIKTAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Manisa Savcılığı zehirlenme olayı ile ilgili açıklamasında akşam yemeğinden 731 askerin etkilendiğini, yemek şirketinden 21 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

İşte o açıklama: 

"17.06.2017 tarihinde, Manisa İlimizde bulunan Albay Arif SEYHUN kışlasında akşam yemeğini müteakip bir grup askerin başdönmesi ve mide bulantısı şikayeti ile müracaatı üzerine gıda zehirlenmesi tanısı konulmuş ve ilimiz merkezinde bulunan çeşitli hastahanelere ilk belirlemelere göre 731 askerimizin sevki sağlanarak tıbbi müdahale gerçekleştirilmiştir. 
Tedavi sonucu ;şuan itibariyle hayati tehlike riski olan askerimiz yoktur. 
Cumhuriyet Başsavcılığımızca meydana gelen mükerrer vakia üzerine(24.05.2017 tarihinde ilk zehirlenme) ikinci bir soruşturma başlatılmış,mağduriyete uğrayan askerlerimizden kan ve idrar örnekleri, akşam yemeğinde servis edilen tavuk ve gıdalardan, kullanılan su ve diğer bütün kullanım malzemelerinden numune alınmış gerekli uzman bilirkişi incelemesine gönderilmiştir.
Yürütülen soruşturma kapsamında, Manisa Emniyet Müdürlüğümüzde, özel bir büro oluşturarak gerekli çalışmalar en titiz bir şekilde devam etmektedir. İlk etapta Kışlaya yemek veren yüklenici Firmanın denetim gözetim ve kontrol sorumlusu olarak tespit edilen 19 kişi şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmış, bu sayı an itibariyle 21 e ulaşmıştır. 
Konu ile ilgili en ufak bir husus atlanmaksızın her türlü emare araştırılmaktadır. Halkımızın ve kamuoyunun provokasyona meydan verecek yaklaşımlardan uzak durması ve gelişmelerin kendileri ile paylaşılacağının bilinmesi  gerektiğini belirtir. Saygılar sunarım. 
Akif Celalettin Şimşek Manisa Cumhuriyet Başsavcısı"

BAKAN IŞIK: 'ASKERLERİN HAYATİ TEHLİKESİ YOK'

Olayın ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık  Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak  ile Manisa'ya gitti. Bakan Işık Manisa Merkez Efendi Hastanesi'nde tedaviye alınan askerleri ziyaret etti.

'SUDA HERHANGİ BİR PROBLEM YOK'

Olayın ardından hızlı bir şekilde tedbirlerin alındığını ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi:"Hiç yemek yemedim dediği halde rahatsızlanarak hastaneye gelen de var, sadece çorba içtim ve cacık yedim şikayetiyle hastaneye gelen de var. Menüdeki çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlının hepsini yedim diyerek hastaneye gelen de var. Bütün bu ifadelere de dikkatlice bakıyoruz. Alınması gereken hangi tedbir varsa alınması gayreti içindeyiz. Olay olur olmaz hemen iki UMKE çadırı kışlada kuruldu. Tiraj birimi olarak 1 sahra çadırı kuruldu. Kışlada görevli 3 askeri tabip, 14 hemşire, 7 sağlık personeline ilave olarak, Sağlık Bakanlığı 15 doktor ve 51 sağlık personelini görevlendirdi ve müdahaleler hızlı şekilde yapıldı. Halk sağlığı ekiplerinin yaptığı ilk değerlendirmede suda herhangi bir problem olmadığı belirlendi. Şu anda müşahede amaçlı tutulan askerlerimiz dışında önemli bir problemimiz gözükmüyor. Yoğun bakımda ya da hayati tehlikesi olan asker yok."

'YEMEK YEMEK ŞİRKETİNİN İHALESİ FESHEDİLDİ'

23 Mayıs'ta Batı Kışla'da 1 askerin ölümü ile sonuçlanan zehirlenmeyle ilgili de açıklama da yapan Bakan Işık, "Bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili toplam 5 bin 820 askerimiz o gün yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47, hastanelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı analiz sonuçlarında salmonelle bakterisini çıktığı tespit edildi. Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı. Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. Hayatını kaybeden Hüsnü Özel kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şuanda yoğun bakımda olan bir askerimiz var, ona da acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

YEMEK ŞİRKETİNİN 21 ÇALIŞANI GÖZALTINDA

Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 731 askerin zehirlenme şüphesiyle tedaviye alınmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında kışlaya yemek sağlayan şirketin 21 çalışanı gözaltına alınıp sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.Gözaltına alınanlar arasında firmanın yöneticileri ve mutfak personeli var. Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 19 kişinin sorguları bugün yapılacak. Söz konusu firmanın Ankara merkezli olduğu, yapılan ihaleyi kazanarak yemek temin işini yaptığı öğrenildi. Firmanın Ankara ayağıyla ilgili de soruşturma yürütülüyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI: UZMAN EKİP GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanlığı, Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 590 askerin zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmasıyla ilgili açıklama yaptı. 12 kişilik uzman ekibin, inceleme yapmak için kente gönderildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:17 Haziran 2017 tarihinde Manisa Batı Kışlada askerlerimizde, bulantı ve kusma ile seyreden bir durum ortaya çıkmıştır. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olaya gerekli müdahaleyi derhal yapmıştır. Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan başkanlığında enfeksiyon hastalıkları, epidemiyoloji, klinik toksikoloji ve mikrobiyoloji laboratuvar uzmanlarından oluşan 12 kişilik, işinde uzman bir ekip, olayın sağlık yönünü incelemek üzere özel uçakla yola çıkmıştır. Uzman ekip, hızlı tanı ekipmanları ile olay yerinde incelemeler yapacak olup, sonuçlar ivedilikle ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilecektir. Yapılacak incelemeler sonucunda elde edilecek veriler kamuoyuyla paylaşılacaktır."

AK PARTİLİ SELÇUK ÖZDAĞ HER TÜRLÜ İHTİMALİN DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİR

AK Parti Manisa Miletvekili Selçuk Özdağ askeri birlikte yaşanan besin zehirlenmesinin ardından Manisa Merkezefendi devlet Hastanesinde tedavi olan askerleri ziyaret etti. Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Özdağ her türlü ihtimalin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Bu konularla ilgili sabotaj ihtimali de araştırılmalıdır. Daha önceki zehirlenmeyle ilgili. Her ihtimali düşünmemiz gerekiyor. Eğer ihtimalleri düşünürsek o ihtimallere göre tedbirler alırız. Şuan için burada bir sabotaj ihtimali yok, bugünkü psikolojik havayla veya biz hastalandık denen ifadelerle ilgili ama daha önceki ifadeleri de değerlendirmekte fayda var. Orada çalışan kişilerden orada görev yapan herkese kadar gerek yemek alınan yerden gerek burada kazanların başında duran kişilere kadar da bir araştırma yapılması hem emniyetimizin hem askeri istihbaratımızın hem de milli istihbarat teşkilatımızın görevidir diye düşünüyorum" dedi

4'ÜNCÜ ZEHİRLENME OLAYI

23 Mayıs tarihinde Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. Önceki gece de Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmıştı.

MUSA KESLER-MİLLİYET/AJANSLAR