Manisa’nın Soma ilçesinde geçtiğimiz yıl 13 Mayıs’ta 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında kardeşi Cengiz Çantal’ı kaybeden Fethi Çantal, Soma Davası’nda sanık olarak dinlendi. Madenci aileleri, mağdur Çantal’a soru soran tutuklu Soma Kömürleri İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a "Başımıza avukat da oldun" diye tepki gösterdi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Soma Davası’nın 4’üncü duruşmasının 4’üncü oturumu 11 buçuk saat sürdü. Maden faciasında kardeşi Cengiz Çantal’ı kaybeden Fethi Çantal, mahkemede mağdur olarak dinlendi. 4 buçuk yıldır madencilik yaptığını ve bunun 4 yılının facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı’nda geçirdiğini aktaran Fethi Çantal, "Olay günü U-3 panosunda gündüz vardiyasında çalışıyordum. Saat 14.35 sıralarında koyu sarı renkli bir duman gördüm. Bir anda etrafımız duman doldu. Bağrışlar vardı. Ben de nefes alamayınca bulunduğum yerden uzaklaşmaya çalıştım. Bir müddet sonra sürünerek ilerlemeye çalıştım. Dumanın az olduğu bir ortama geldiğimde maskemi çıkarıp takmak istedim. Ancak maskemin içi küf doluydu, takamadım. Daha sonra güçlükle çıkışa geldim. Dışarıya çıktığımda İmbat Madencilik’te görevli bir müdürümüz vardı. Kendisi, ’Benim evlatlarım öldü’ diye feryat ediyordu. O sırada bizim genel müdürümüz Ramazan Doğru ise ’Hadi yürüyün, yürüyün’ diye bize talimat veriyordu. O an dünyam başıma yıkıldı. Yabancı bir şirketin müdürü nasıl üzülürken, bizim müdürümüz tavrı beni yıktı" diye konuştu.
"6 BUÇUK SAAT KARDEŞİMİN ÇIKMASINI BEKLEDİM"
Facia sırasında kardeşi Cengiz Çantal’ın da S panosunda çalıştığını belirten Fethi Çantal, "Olay anında ilk aklıma kardeşim geldi. Acaba S panosu da dumandan etkilendi mi diye merak ettim. Yer yüzüne çıktığımda kardeşimin de çıkması için dua ettim. 6 buçuk saat çıkar mı diye bekledim ama çıkamadı, vefat etti. Sorumlulardan sonuna kadar şikayetçiyim" dedi.
4 sene boyunca maskesinin 1 defa kontrol edildiğini kaydeden Çantal, kontrolde de sadece kömür tozlarının temizlendiğini söyledi. Vardiya değişimlerinin de yer altında gerçekleştiğini iddia eden Çantal, bir kere de taşeron sorumlusunun verdiği görevi tehlikeli olduğu gerekçesiyle yerine getirmediğini ve bu nedenden dolayı yevmiyenin kesildiğini öne sürdü.
MAĞDURUN İFADELERİ ÇELİŞKİLİ İDDİASI
Sanık avukatları mağdur Fethi Çantal’ın ifadelerinin çelişkili olduğunu iddia ederek, mağdur Çantal ile aynı bölümde çalışan işçilerin ifadelerinde olay anını, Çantal’dan farklı anlattığını öne sürdüler. Madenci yakınları ve müşteki avukatları duruma tepki gösterdi.
CAN GÜRKAN’A "AVUKAT OLDUN" TEPKİSİ
Duruşmada mağdur olarak dinlenen Fethi Çantal’a verdiği ifadelere göre soru soran tutuklu Soma Kömürleri İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a madenci yakınları, "Başımıza avukat da oldun" diye tepki gösterdi.
DAVAYA PAZARTESİ GÜNÜ DEVAM EDİLECEK
Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen faciada, 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili başlatılan adli soruşturmada, haklarında ’Olası kastla öldürme’, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ’Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Davanın dördüncü duruşmasının beşinci oturumuna 19 Ekim Pazartesi günü saat 09.30’da devam edilecek.