Beyoğlu’nda bir araya gelen darbe mağdurları, vefat eden 7. Cumhurbaşkanı ve 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren’i protesto etti. Protesto sırasında Evren için "Hakkımızı helal etmiyoruz” sloganı atıldı.
78’liler Hareketi ile Cumartesi Anneleri adlı grup, Galatasaray Meydanı’nda yarım saat arayla eylem yaparak, önceki gün GATA’da vefat eden Kenan Evren’i protesto etti. Meydana ilk olarak 50 kişiden oluşan 78’liler Derneği üyeleri geldi. Kenan Evren’i protesto eden grup, haklarını helal etmediklerini dile getirdi. 78’lier Derneği adına konuşan Yunus Bircan, “Kenan Evren şike bir yargılamayla yaptıklarının hesabını vermeden öldü. Darbeciydi. Suçluydu. Yalnız değildi. Milli Güvenlik Konseyi, sıkı yönetim komutanları, valiler, kaymakamlar, emniyet ve siyasi şubeler, cezaevi müdürleri, özel harpçiler, hükümet üyeleri, danışma meclisi üyeleri ve daha binlerle ölçülebilecek suç ortakları ve işbirlikçileriyle Türkiye toplumuna, halkına, ilerici devrimci güçlere karşı insanlık suçu işledi” dedi.
78’liler Hareketi’nin ardından Galatasaray Meydanı’na bu kez gözaltında yakınları kaybolan kişilerin oluşturduğu Cumartesi Anneleri geldi. Ellerinde kaybolan yakınlarının fotoğraflarını taşıyan 70 kişilik grup, sık sık darbe karşıtı sloganlar attı. 12 Eylül davasının simgesi haline gelen Cemil Kırbayır’ın ablası da eyleme katıldı. Kırbayır’ın ablası Fatma Kırbayır, “Cemil Kırbayır’ın katili, tüm yoldaşların katili bugün gidiyor. Bugün onun günüdür. Hakkımı helal etmiyorum Kenan Evren. Kenan Evren’in kızı diyor ki babamın çok güzel haberleri geliyor bize. Hangi haberi geliyor? Dünyayı kan gölüne çeviren katil Kenan Evren hakkımı helal etmiyorum. Hangi hoca onu kaldırıyorsa o hoca soracaktır hakkınızı helal ediyor musunuz diye. Allah katında Kenan Evren sürünerek öldü ve bizim ekmeğimizin boğazında kalmasıyla öldü. Onun ölümü Allah’ın annelere bir hediyesi oldu. Allah’ın sopası yoktur. Burada adaleti yarıda bıraktı ama o dünyada görecek. Rüyamda da görmüştüm gelip anlatacaktım. Ölünün arkasından söylenmez derler, o ölü bile değildir. Katil, eli kanlı katil hakkımı helal etmiyorum. Bütün devrimciler için Cemil Kırbayır için. Bana bu kara yazmayı bağlatan için ben bu kara yazmayı şimdi ona göndereceğim. Allah’ın huzuruna göndereceğim. Orada yargılansın. Berfu ana onu bekliyor. Analar onu bekliyor. Eli kanlı hiç utanmadın mı. Toprağın kan olsun. Ateş olsun. Ateşi bol olsun. Yerinde huzurlu yatmayasın” diye konuştu.
Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını yapan İkbal Eren Yazıcı ise, “Türkiye’nin en kanlı dönemlerinden 12 Eylül faşist darbesinin mimarı Kenan Evren işlediği insanlık suçlarının hesabını veremeden öldü. Ankara’da bugün ulusal törenle gömülüyor. Kenan Evren’i koruyanlar, onurlandıranlar, cenaze törenine katılanlar bilin ki darbeyi meşrulaştırdınız. Halka karşı suç işlenmesini teşvik ettiniz. Darbecilerin suç ortağı oldunuz. Sizi affetmeyeceğiz. Söyledik, söylemeye devam edeceğiz. 12 Eylül ile hesaplaşmak sadece dönemin sorumlularını yargı önüne çıkarmakla sınırlanamaz. Hesaplaşma, darbeci zihniyetin meşruluğunu sorgulamaya yönelik siyasal, hukuksal ve kültürel boyutları da içermelidir. Devleti yönetenler, 12 Eylül’ün mirasını sahiplendikçe 12 Eylül yaşayacak. Kenan Evren rahat uyuma, oluşturduğun zihniyetle mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından gruplar olaysız şekilde dağıldı.