DİYARBAKIR'daki 18 sivil toplum örgütü ile sanayici işadamları dernekleri başkan ve temsilcileri, HDP Genel Merkezi ile il ve ilçe binalarına, birçok merkezde Kürtlerin işyerlerine, şehirlerarası otobüs firmalarına yönelik düzenlenen saldırıları kınadı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sever, çatışmalı ortamdan çıkılması, sorunların diyalog ve görüşmelerle çözülmesi için tarafların ellerini tetikten çekmesini isteyerek, "Son üç yıldır yaşanan çatışmasızlığın yarattığı barış ortamının kıymetini ve değerini son yaşananlarla birlikte daha iyi anlıyoruz" dedi.
Diyarbakır'da dün iptal edilen otobüs seferleri bugün tekrar başlarken; DTSO, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ve Diyarbakır Ticaret Borsası(DTB) ile sanayici işadamları dernekleri başkan ve temsilcileri, bir çok merkezde Kürtlere ait işyerlerine, HDP Genel Merkezi ile il ve ilçe binalarına ve şehirlerarası otobüs firmalarına yönelik düzenlenen saldırılara tepki gösterip, kınadı. Diyarbakır otogarında bir araya gelen yönetici ve temsilciler, saldırılarda hasar gören otobüslerde incelemelerde bulundu. Araçlarda çok sayıda taş olduğu görüldü. 
BARIŞIN KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIK
Grup adına otogarda saldırılarda zarar görmüş otobüslerin önünde açıklama yapan DTSO Başkanı Ahmet Sever, hem bölge, hem de Türkiye olarak zor bir dönemden geçtiklerini, çatışma ve şiddet dalgasının her geçen gün daha da arttığını belirterek, "Son üç yıldır yaşanan çatışmasızlığın yarattığı barış ortamının kıymetini ve değerini son yaşananlarla birlikte daha iyi anlıyoruz" dedi. Ölüm haberlerini aldıkça acılarının daha da arttığını belirten Sever, "Her gün gençlerimizin ve çocuklarımızın ölüm haberlerini aldıkça acımız artıyor ve üzüntümüzü ifade etmekte zorlanıyoruz. Bir yandan canlarını toprağa veren aileler varken, bir yandan da Cizre gibi yerleşim birimlerinde insanlar evlerinde hapis durumda iken canlarını yitirmektedirler. Ülkemizin neresinde olursa olsun, canlarını toprağa veren ailelerin acısını paylaşıyor, sabır, metanet ve dayanma gücü diliyoruz" dedi.
ÜLKE ATEŞ ÇEMBERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENİYOR
Ülkeyi ateş çemberine taşımak, toplumları karşı karşıya getirmek isteyenlerin tehlikeli provokasyonlar gerçekleştirdiğini kaydeden DTSO Başkanı Ahmet Sever, "Bazı batı illerinde Kürtlere dönük saldırılar olmakta, parti binaları tahrip edilmekte ve seyahat firmalarına saldırılar olmaktadır. Bizler bu tehlikeli ve ayrıştırıcı saldırıları kınıyor, tüm yetkilileri bu konuda gerekli önlemleri alarak, insanlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda azami çaba sarf etmeye çağırıyoruz. Olaylar konusunda herkesin soğukkanlı ve sağduyulu olması gerekmektedir. Ülkemizi bir iç savaşa götürebilecek bu tehlikeli provokasyonlara karşı sorumluluk sahibi herkesi ve tüm siyaset kurumlarını açık tavır almaya davet ediyoruz."
ELLER TETİKTEN ÇEKİLSİN
Var olan sorunları derinleştirmekten başka hiçbir katkısı olmayan bu çatışmaları durumdan bir an önce çıkılması gerektiğini belirten Sever, "Çatışmalı ortamdan bir an önce çıkılması için tarafları ellerini tetikten çekmeye çağırıyoruz. Diyalog ve görüşmenin sorunlarımızı aşmanın en uygun yöntemi olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. İş camiasının sivil toplum kuruluşları olarak geri dönüşü olmayan bir yola girmeden herkesi aklı selime davet ediyoruz. Bu kapsamda başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, yazarlar, sanatçılar ve sorumluluk duyan herkesi, içinde barış ve eşitlik olan ortak bir gelecek içini çaba sarf etmeye çağırıyoruz" diye konuştu. 

  FOTOĞRAFLI