Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencisi Serkan Özdemir ve Eftal Yurtseven’in hayata geçirdiği ’Kan Lazım’ Projesi Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Ödülü’nün ardından bir başarıya imza attı. Proje, 850 projenin katıldığı uluslararası yarışmada ilk 12 arasında seçilerek finale yükseldi.

SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Serkan Özdemir ’Kan Lazım’ Projesi’nin lokasyon ölçekli, hızlı ve güvenilir bir şekilde işlev görmesi için tasarladıklarını söyledi. Yapay Zekâ bilgisayar yazılımının SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ara yüzünün bulunduğunu kaydeden Serkan Özdemir, “Acil kana ihtiyacı olanlar, bu ara yüzü kullanarak yakınlardaki gönüllü bağışçıya ulaşabiliyor. ’Kan Lazım’ Projesi mobil bir uygulama. Hedefimiz sadece acil kan ihtiyacını karşılamak değildi. Aynı zamanda ’Trombosit’, ’Kemik İliği’ ve ’Eritrosit’ ihtiyaçlarının da karşılanması. Tüm bunların listelendiği bir menü var sistemde.”

’’1,5 yıldır aktif şekilde çalışıyor’’

SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik- Elektronik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Eftal Yurtseven ise ’Kan Lazım’ Projesi’nin 1,5 yıldır aktif şekilde çalıştığını söyledi.

Mobil uygulamanın Isparta ve Adana’da çalıştığını ifade eden Yurtseven, “Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından düzenlenen Bilimsel Kongre’de davet aldık. Özel sunumlar gerçekleştirdik. Proje Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı Özel Ödülü’ne layık görüldü” dedi.

Proje uluslararası yarışmada finale kaldı

SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Yiğit, Serkan Özdemir ve Eftal Yurtseven’in ’Kan Lazım’ mobil uygulamasının uluslararası ölçekte düzenlenen yarışmada finale yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Yiğit şöyle konuştu; “İmegine Cup 2018 Uluslararası Yarışması açıldı. Dünya genelinde 850 proje yarışmaya katıldı. 12 eser finale yükseldi. Bunlar arasında SDÜ öğrencilerinin hayata geçirdiği ve 1,5 yıldır aktif şekilde toplumsal fayda ve artı değer üreten ’’Kan Lazım’’ Projesi de var.”

Gurur veren başarı hikâyeleri yazıyorlar

SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Okan Bingöl de Serkan Özdemir ve Eftal Yıldırım’ın uluslararası ölçekte düzenlenen yarışmalarda önemli başarılar kazandıklarını söyledi. Özdemir ve Yıldırım’ın enerji verimliliği alanında Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) açtığı yarışmanın Türkiye aşamasında 1’inci olduklarını hatırlattı.