Adana'da en az 3 kişinin yaralanmasına neden olan patlama, HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'a gönderilen bir kargonun açılmasıyla gerçekleşti.
Mersin'deki HDP il binasına da, dün gönderilen fakat kimden geldiği belli olmadığı için terasa bırakılan saksı çiçek infilak etti. Adana'daki saldırıda HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Beyaz ile HDP yöneticileri Sabahattin Pişkinbaş ve İbrahim Yakut yaralandı.


Bombalı saldırılarla ilgili Mersin'de düzenlenen mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bize Adana ve Mersin saldırılar üzerinden mesaj gönderene sesleniyorum. Mesajın ulaştı. Seni halen başkan yaptırmayacağız" dedi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu da saldırıların ardından yazılı açıklamasında, "Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Başbakan ve diğer AKP hükümeti mensuplarına aittir" dendi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin'de almıştır."

Davutoğlu: Şiddetle kınıyorum

Patlamaların meydana geldiği bölgelerde büyük çapta hasar meydana geldi, parti binasının duvarları yıkıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman'daki mitingde yaptığı açıklamada, 'saldırılar üzerinden kimsenin hükümeti suçlayan bir tutum içine girmesine izin vermeyeceklerini' söyledi ve şu açıklamayı yaptı:
"Bu saldırı şiddetle kınıyorum. Kimse karşı olursa olsun, her zaman saldırıların karşısında olduk. Kim yaparsa yapsın saldırıların her zaman hesabını sordum. Birileri provokasyon yapabilir." Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, HDP parti binalarına yönelik saldırıları aydınlatmak için Emniyet, Jandarma ve MİT'in dahil olduğu özel bir birim kurulduğunu duyurdu.

Erdoğan: 'Terör örgütünün güdümündeki siyasi örgüt'

Samsun'da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, HDP'yi 'terör örgütünün güdümündeki siyasi örgüt' olarak tanımladı ve "Artık yeni anayasa ve başkanlık sistemi mutlaka hayatımıza girmelidir. Bu konuda tartışacağımız şey başkanlık sisteminin ve anayasanın içeri olmalıdır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından "Siyasiler olarak öncelikle bizler toplumda gerilim yaratacak açıklamalardan kaçınmalıyız. Hep birlikte bu saldırıların karşısında durmalıyız" mesajını paylaştı.

'Saldırıda hedef MHP'dir'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu da, saldırılarda MHP sembollerinin kullanılmasını kınadı ve MHP'nin yapılan hiçbir saldırının içinde yer almadığını söyledi.

"HDP'ye yönelik saldırılarda hedef MHP'dir" diyen Topçu, 'saldırılarda MHP sembolleri kullanılarak AKP tarafından organize edildiğini' ifade etti.
Son bir ayda, HDP binalarına, HDP stantlarına ve teşkilata yönelik saldırıların 50'yi aştığı bildiriliyor.