Düzce Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yaşar, Üniversite hastanesinde kolon tümörleri ameliyatlarının artık laparoskopik olarak gerçekleştirildiğini belirtti.
Doç. Dr. Mehmet Yaşar, 64 yaşındaki Kadriye A. isimli bayan hastanın ağrı, karında şişlik şikayetiyle Düzce Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvurduğunu belirterek hastaya sağ kolon (cecum) tümörü nedeniyle laparoskopik olarak sağ hemikolektomi yaptığını bildirdi.
Kolon tümörü ameliyatlarının ülkemizin birçok hastanesinde olduğu gibi Düzce araştırma ve uygulama hastanesinde de açık ameliyatla olduğu gibi artık laparoskopik olarak ta yapıldığının altını çizen Doç. Dr. Yaşar, “Hastamız ameliyatının hemen 3. gün de yeme ihtiyacını rahatlıkla giderebilme imkânına sahip alarak ameliyat sonrası evresini hafif dereceli ağrı ile atlattı” dedi.
Doç. Dr. Mehmet Yaşar, laparoskopik ameliyatın avantajları arasında erken taburcu olmak, yara yeri enfeksiyonu ve karın içi yapışıklıklarının önemsenmeyecek derecede az olması ve hastaların günlük aktivitelerine daha erken başlama türünde avantajları yakalaya bileceklerini vurguladı.
En az açık ameliyat kadar güvenli bir yöntem olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yaşar, “Ancak laparoskopik kolon tümörü ameliyatları tümörün komşu organlara infrtasyonu yoksa, aşırı büyük değilse, hasta ileus tablosu, perforasyon ve laparoskopiye engel bir durum yoksa cerrahında laporoskopi deneyimi varsa bu operasyon rahatlıkla uygulanabilir” dedi.
Doç. Dr. Mehmet Yaşar, Kolon tümörlerinin yanı sıra kolonun divertiküler hastalıklarında ülseratif kolitte, crohn hastalığında, volvulusta ,rektal prolapsus ve kolostomi ameliyatlarınında daha az invazif bir yöntem olan laparoskopik yapılabildiğini belirtti.