ANKARA, () - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesinin dershanelerle ilgili iptal kararı ile ilgili Avcı, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını göz önüne alarak sektör temsilcileriyle de toplantılar düzenleyerek, hukukçularla görüşerek AYM'nin kararıyla ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık. Bununla ilgili yönetmeliğimizi bu hafta içerisinde yayınlayacağız" ifadelerini kullandı. Bakan Avcı, ayrıca öğretmen rotasyonu için "Konuyu Başbakanımıza da arz ettim. Onun da tavsiyeleri doğrultusunda rotasyonun uygulanmamasına karar verdik" dedi.

"YAPTIĞIMIZ DÜZENLEMELERİN AYM'NİN GEREKÇELERİNDEN HANGİLERİNE KARŞILIK VERDİĞİNİ GÖRECEĞİZ"

Anayasa Mahkemesinin dershanelerle ilgili iptal kararı üzerine sektör temsilcileri ve hukukçularla görüştüklerini kaydeden Avcı, "Anayasa Mahkemesi'nin özellikle dershaneleri de içeren kararında bazı maddelerle ilgili verdiği iptal kararı, iptal talebinin reddi kararlarını göz önüne alarak sektör temsilcileriyle de toplantılar düzenleyerek onların da Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararında belirttiği konularla ilgili değerlendirmelerini alarak ayrıca hukukçularla görüşerek AYM'nin kararıyla ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık. Bu idari düzenlemeyi de sektör temsilcileriyle görüşerek oluşturduk. Bununla ilgili yönetmeliğimizi bu hafta içerisinde yayınlayacağız ve sizlerle tüm bu değişiklikleri AYM'nin kararının hangi gerekçelerine karşılık olmak üzere hazırlandığını sizlerle paylaşacağız. Yönetmelik yayınlandığı zaman AYM'nin gerekçeleri, bizim yaptığımız düzenlemelerin bu gerekçelerin hangilerine nasıl karşılık verdiğini zaten hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

"ANAYASA MAHKEMESİ KARARINDA İŞARET EDİLEN GENİŞLİKTE YENİ ÇÖZÜM ÜRETMİŞ OLUYORUZ"

Bakan Avcı, "Şu anda mevzuatımızda, yönergelerimizde dershane diye bir kurum yok. Hukuki boşluk derken kastettiğimiz de bu. Dolayısıyla yasada ve yönetmeliklerde olmayan ama fiilen, bugün daha önceki düzenleme nedeniyle 1 Eylül'e kadar faaliyetlerinin devam etmesi öngörülmüş olan dershanelerin dönüşebileceği ve Anayasa Mahkemesi kararında da işaret edilen genişlikte bir yeni çözüm üretmiş oluyoruz. Bunu da sektörle görüşerek yaptık. Yönetmelik yayımlandığında halen dönüşmemiş olan kurumlarımız da bu yasal çerçevede faaliyetlerini sürdürecekler" ifadelerini kullandı.

"ROTASYONUN UYGULANMAMASINA KARAR VERDİK"

Dershanelerin dönüşüm süresinin uzatılabileceğini belirten Avcı, "Yapılan müracaatları değerlendirdik. Rotasyona tabi olan veya herhangi bir nedenle rotasyon dışında kalması ön görülebilecek bütün öğretmenlerimizin durumlarını içeren bir similasyon yaptık. O similasyon neticesinde gördük ki aslında rotasyonla amaçladığımız eğitsel amaçlar bu similasyondan çıkmıyor. O nedenle dün akşam konuyu Başbakanımıza da arz ettim. Onun da tavsiyeleri doğrultusunda rotasyonun uygulanmamasına karar verdik" şeklinde konuştu.

"KADROLARIN 37 BİNİNİ BU YIL AĞUSTOS AYINDA KULLANACAĞIZ"

Öğretmen atamaları ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren Avcı, "Öğretmen atamaları konusunda belirlenen bir tarih olup olmadığı sorulan Avcı, Ağustos ayı içerisinde yapacağız. Onunla ilgili 47 bin dendi, 37 bin oldu; 10 bin nereye gitti gibi spekülasyonlar var. 47 bin, yasayla ihdas edilmiş kadrodur. Bu kadrolar bütün kamu kuruluşlarına yasayla ihdas edilir. İhdas edilen kadroların ne kadarının ne zaman kullanıma açılacağı Maliye Bakanlığının iznine bağlıdır. Bizim de ihdas edilmiş olan 47 bin kadrodan 37 bininin bu yıl kullanılabileceğine dair Maliye Bakanlığı kararı var. Biz de bu karar doğrultusunda ihdas edilmiş olan kadroların 37 binini bu yıl ağustos ayında inşallah kullanacağız" açıklamasında bulundu.

"ZORLANMALARI KENDİ YARARLARINADIR"

Sürücü adaylarının son dönemde, özellikle direksiyon sınavlarında zorlandığı ve bu nedenle ilk seferde ehliyet alamadıkları hatırlatılan Avcı, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Adaylar zorlanabilirler. Ama zorlanmaları kendi yararlarınadır. Sürücü kurslarında adaylarımıza zorlandığını söyledi arkadaşımız. Evet, doğru. Eskisi kadar kolay değil sınavlarımız. Ama böyle olması öncelikle sürücülerimizin lehinedir. Bu zorluğa katlanırsak daha sonra başka acılara katlanmak zorunda kalmayız"