İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe  girişimine ilişkin davanın öğleden sonraki oturumunda Ege Ordu Komutanlığındaki  tanıkların dinlenilmesine devam edildi. 

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edilen İzmir 2.  Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf  avukatları katıldı.

Tanık olarak dinlenen Ege Ordu Komutanlığı karargah bölük komutanı  Binbaşı A.K, darbe girişimi akşamı karargahta tutuklu sanıklardan Recep Kılıç'ı  gördüğünü belirterek, Ege Ordu'yla ilişiğinin kesilip başka bir yerde görevli  olması nedeniyle kendisini görünce şaşırdığını söyledi.

Binbaşı, albay üniforması giymiş

Tanık A.K, Kılıç'ın kendisine lojmandaki evinden eşyaları topladığını  ve tutuklu sanıklardan Oksal Çelik'in kendisini çağırması üzerine geldiğini  söylediğini aktararak, Kılıç'ın binbaşı rütbesinde olmasına rağmen üzerinde albay  üniforması bulunduğunu ifade etti.

Kılıç'a albay üniforması giymesinin nedenini sorduğunu belirten tanık  A.K, Çelik'in kendisine "Sivil dolaşma, bir üniforma bul." yönünde talimat  verdiğini söylediğini kaydetti.

Tanık Ö.B. ise Ege Ordu Komutanlığında astsubay olarak görev yaptığını  ve darbe girişiminin yaşandığı gün komutanlıkta nöbetçi olduğunu, darbe  girişiminden eşinin aramasıyla haberdar olduğunu ve gelişmeleri telefonundan  takip ettiğini anlattı.

Emniyet tedbirleri alınması ve saat 22.00'den önce kışlaya girenlerin  tespit edilmesi yönünde emir aldıklarını söyleyen tanık Ö.B, emir doğrultusunda  17 görüntü seçtiklerini ve görüntüleri yedeklediklerini kaydetti.

Tanık Ö.B, darbe girişimi günü güvenlik kontrol merkezinde görevli  olduğunu dile getirerek, tanık olarak ifade veren Ege Ordu Komutanlığı Genel  Sekreteri B.A'nın, tutuklu sanık Memduh Hakbilen'e kameradan olağan dışı giriş  çıkışları göstermek istediğini söyledi.

Görüntülerin izlenildiği odadan Hakbilen'in herkesi kalabalık olduğu  gerekçesiyle dışarı çıkarttığını belirten Ö.B, odada 4 kişi kaldıklarını ve tanık  B.A'nın izletmek istediği görüntüleri Hakbilen'in, "Komutan çağırıyor." diyerek  izlemek istemediğini, B.A.'nın ısrarları sonucunda Hakbilen'in görüntüleri  izlediğini kaydetti.

Tanık Ö.B, 15 Temmuz akşamı tutuklu sanık Recep Kılıç'ın görevli  olmadığı Ege Ordu Komutanlığında kendisine ait olmayan albay rütbesindeki  üniforma ile yanındaki teğmenle ani müdahale kuvveti binasına girdiğini, ani  müdahale kuvveti dosyasını incelediğini ve teğmeni orada bırakarak binadan  çıktığını gördüğünü anlattı.

 Ege Ordu Komutanlığında görevli tanık İ.B. de darbe girişiminin  yaşandığı gün komutanlıkta nöbetçi olduğunu kaydederek, telefon hatlarının kesik  olduğunu ve kendisinin "Silahlıkları dolaş, mühimmatı emniyet altına al." yönünde  emir aldığını söyledi.

 Mahkeme başkanı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar  vererek, duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: Vatan