ORDU (AA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi miraslara sahip çıkmak üzere başlattığı çalışmalar kapsamında bir konağın restore ediyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, çeşmelerden köprülere, camilerden mezarlıklara kadar birçok tarihi yapıda restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapan Ordu Büyükşehir Belediyesinin, bu kez de tarihi bir konağı restore ederek önemli bir hizmete imza atacağı belirtildi.

Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi Hamam Sokak'taki Köymen ailesine ait, 2013 yılında kamulaştırılan konağın restorasyon çalışmalarına başlandığı vurgulanan açıklamada, "Ordu Büyükşehir Belediyesi 1930’lu yılların başlarında yapılan, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve bölgesel mimari özelliğe sahip tarihi binayı restore ederek kültür varlıkları envanterine kazandıracak. Restorasyon için 39 bin 500 TL’lik harcama yapılacak" ifadeleri kullanıldı.

Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise restorasyon kapsamında ilk olarak konağın projelerinin hazırlanacağını ve projelerin koruma kurulunun onayından sonra restorasyon işlemine geçileceğini belirtti.

Yılmaz, konakların geçmişe tanıklık ederek günümüze kadar gelen, birkaç kuşağın bir arada yaşadığı kültürün son örnekleri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Geçmişin tarihi izlerini koruyarak bu örnekleri gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Toplamda 350 metrekarelik bir alan üzerinde, 100 metrekare kapalı kullanım alanına sahip olan 3 katlı konak bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya idi. Restorasyon çalışmalarında özgünlüğü korunarak onarılacak olan tarihi konak, restore edilerek Ordu'nun kültür ve turizmine kazandırılacak."