İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Başkan Vekili Ercan Korkmaz, İzmir'in tarla ürünlerinin tümünde üretimin düştüğüne dikkat çekerek, 2015'i 'Kayıp yıl' ilan etti. Korkmaz, geçen yıl 255 bin ton kuru üzüm ihraç edilirken bu yıl toplam üretimin 196 bin tonda kaldığını açıkladı.
İTB Ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Başkan Vekili Ercan Korkmaz, Cuma günü açıklanacak olan kuru üzüm rekoltesinde önemli ölçüde düşüş beklediklerini söyledi. Korkmaz, "Geçen yıl sadece 225 bin ton kuzu üzümü ihraç ederken bu yıl toplam üretim miktarının 196 bin tona düşmesi bizleri endişelendiriyor. Kuru üzümde Manisa, Denizli ve İzmir, Türkiye'deki toplam üretim tamamına yakınını gerçekleştiriyor. En büyük rakibimiz İran. İran'ın üretiminin iyi olduğunu biliyoruz. ABD'nin de kuru üzümde iyi olduğu bilgisi geldi" dedi.
Ege Bölgesi'nin bu yıl tarla ürünlerinde düşüşe geçtiğini kaydeden Korkmaz, "İzmir, diğer bölgelere göre bu durumdan daha fazla etkilendi. İlimizde geçen yıla göre ihracat yüzde 15 düştü. Bu düşüş, kuru meyve ve mamulleri ile yaş meyve ve sebze ihracatımızda yüzde 12, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar mamulleri ihracatımızda yüzde 10, meyve sebze mamulleri ihracatımızda yüzde 9 oldu. 2015'in bir kayıp yıl olduğunu ilan edebiliriz. İnşallah bütün bu sorunlar 2016 yılına sarkmaz" diye konuştu.
"JEOTERMAL SANTRALLERİ İNCİRİ VURUYOR"
İTB Meclis Üyesi Özhan Şen ise jeotermal santrallerin incir üretiminde sıkıntı yarattığını belirterek, şunları söyledi:
"TARİŞ, Aydın Ticaret Odası gibi kurumların yaptığı denetimlerde, yeraltında çıkarılan sıcak suda bazı kimyasalların 20 kat fazla olduğunu açıkladı. Bölgedeki zeytin ve incir ağaçlarının yapraklarında bozulmaların ve kalite düşüklüğü görülüyor. Son 6- 7 yıldır tüccarlar gelip, incir almaz hale geldi. Bu durum bölgemizde 40 bin üreticiyi ilgilendiriyor. Toplamda 100 bin kişi bu durumdan zarar görecek. Denetimlerde jeotermal santrallerin havaya gaz saldığı ve atık sularını Büyük Menderes'e bıraktığı tespit edildi. Bunlarda da incir ve diğer ürünlerde soruna neden oluyor" dedi.

FOTOĞRAFLI