Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının (PÜİS) Kayseri’de yapılacak olan genel kurulu öncesi basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, tavan fiyat uygulamasının kalkması ile ilgili olarak, "Biz tavan fiyat uygulamasını doğru bulmuyoruz. Onun için bu sektörün en büyük ihtiyacı tavan değil taban fiyatıdır" dedi.
Yapılan basın toplantısında konuşan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “Bugün akaryakıt sektörü için önemli bir gün. PÜİS’in asli görevi akaryakıt sektöründeki tüm unsurların haklarını savunmak. Dün de malumunuz Türkiye’de çok önemli bir karar alındı. 2009 ve 2014 yılında yine aynı karar alınmıştı. Üçüncü kararı da dün aldı. Bu tavan fiyat uygulaması. Bizim tavan fiyat uygulaması ile ilgili düşüncemiz 2009 ve 2014’de olduğu gibi değişmedi. Bizim buradaki düşüncemiz şu; Türkiye’deki serbest ticarete müdahaleyi doğru bulmuyoruz. Türkiye’deki serbest ticarete müdahalenin bayinin kar marjı lehinde görülse bilse bu uygulamanın doğrul olmadığı söyledik. Burası birde bizim için çok önemli bir il. Enerji Bakanımız Kayserili. Biz kendisini çok seviyoruz. Bizim sektörümüze çok yakın bir bakanımız. Özellikle de bugüne denk geldi. Bugüne denk gelmesi bizim içinde iyi oldu. Bu sebeple biz bunun tekrar gözden geçirilmesini, bu tür müdahaleni yapılmaması konusunda EPDK düzenleme kurulunun daha ciddi bir şekilde projelerin ortaya konulmasını destekliyoruz” DİYE KONUŞTU.
Okumuş ayrıca, “Yani sadece ‘yetki bizde, biz bu yetkiyi aldık, kullandık’ gibi söylemlerden uzak durulmasını istiyoruz. Yine 2009 ve 2014’deki söylemimiz bu sektörü kurtaracak olan tavan değil taban fiyat uygulamasıdır. Nedenine gelince de milyarlarca lira bu ülkenin vergi kaybı vardır. Kaçakçılığın önlenmesi ile ilgili savunduğumuz ilke de ithalatın beyanata bağlı olarak çıkartılmasıydı. Bizim talebimiz buydu. Biliyorsunuz Türkiye’de bu ithalatta beyan edilen rakamların kabulü gibi bir anlayış var. Bu sektöründeki kaçağın yine bu sektörün temizleyeceğini düşünüyoruz. Eğer bu sektörde kaçak varsa bu sektör içerisindeki olumsuzlukları giderecektir. Hatta bununla ilgili iddialıyız. Bireysel hatalarında sektörün tamamına mal edilmesini de doğru bulmuyoruz. Aynı zamanda EPDK Başkanlığının kullandığı sözü de doğru bulmuyoruz. O nedir? ‘Biz bunu yapıyoruz. Tüketicinin mağduriyetini ortadan kaldırmak için’ Biz şunun altını çiziyoruz; Tüketici bizim müşterimiz, veli nimetimiz. Biz tüketicimizin hakkını koruruz. Korumazsak bu kendi ayağına sıkmak gibi, bindiği dalı kesmek gibi bir şeydir. Biz tüketiciyi herkesten çok koruyan ve düşünen bir kesimiz. Tüketicinin mağduriyeti herkesten çok bizi yaralar. O yüzden sadece tüketicinin mağduriyetini ortadan kaldırmak için tavan fiyat uyguladık. Bunun için bunu tekrar gözden geçirdik’ söylemlerinin doğru olmadığını söylüyoruz. Onun için başka bir neden varsa bunun açıklanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sözlerini sürdüren Okumuş, “Aralık ayı itibariyle akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayinin kar marjı 41 kuruştu. Bugün belirlenen rakam 37 kuruş. Burada ciddi bir kar paylaşımı yok. Türkiye’deki istasyon giderleri Avrupa ile kıyaslandığında standart bir uygulama var. Biz bu sektörün yok sayılmasını hazmedemiyoruz. Milyonun üzerinde istihdam sağlayan bu sektör. Aba altından sopa gösterilmesinin yanlış olduğunu söylüyoruz. Eğer bu sektörde bir haksızlık varsa, yanlış bir uygulama varsa bu sektörün paydaşlarıyla, bu sektörü yönetenlerle masaya oturup beraberce çözüm aranmasını gerektiğini düşünüyoruz. Biz tavan fiyat uygulamasını doğru bulmuyoruz. Onun için bu sektörün en büyük ihtiyacı tavan değil taban fiyatıdır. Kaçağın engellenmesi ile ilgili kesinlikle taban uygulanmaktadır. Bu kadar ısrarımıza rağmen EPDK’nın bunu neden uygulamadığını anlamış değiliz” ifadelerini kullandı.
PÜİS KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI NUH MEHMET DELİKAN: “ŞEHRİMİZDE İSTASYON ÇOK”
PÜİS Kayseri Şube Başkanı Nuh Mehmet Delikan ise, “Kayseri 15. şube olması nedeniyle 3. Olağan Genel Kurulunu yapmaktadır. Yapılacak genel kurulun şehrimize ve Kayserimize hayırlı olmasını diliyorum. Bizim şehrimizde istasyon çok. Gece gündüz çalışan sektörün kar oranları ile ilgili düzenlemede bizi dağıtıcının kucağına attı. Kayserimize bakacak olursak limanımız yok. İstasyon başına baktığınızda 3 bin ton satış düşmez. Hepsi zarar ediyor” diye konuştu.