TRABZON (AA) - Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, kentte yıl içinde denetlenen 4 bin gıda satış noktasından olumsuzluk tespit edilen 19'una 168 bin lira idari ceza uygulandığını söyledi.

Gülbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin gıda kontrol ve denetim hizmetlerini aralıksız sürdürdüğünü belirterek, yaz döneminde denetimlerin daha da arttığını vurguladı.

Çalışmaların, "çiftlikten sofraya" gıda güvenilirliği gözetilerek gerçekleştirildiğini anlatan Gülbay, bu kapsamda gıda, yem ve gıdayla temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetim sağlamasının hedeflendiğini dile getirdi.

Gülbay, tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığının en üst düzeyde korunmasını amaçladıklarına dikkati çekerek, "Sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıdanın güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanması da amaçlarımız arasında yer almaktadır." dedi.

Turizm sezonu dolayısıyla yoğun nüfus hareketi gözlendiğine işaret eden Gülbay, düğün ve benzeri organizasyonlardaki toplu tüketim dolayısıyla gıda zehirlenmeleri gibi olumsuzlukların önlenmesine de dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Gülbay, bu tür organizasyonlar için özellikle süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, pastacılık ürünleri ve dondurma çeşitleri gibi ürünlerin üretim ve satışının gerçekleştirildiği işletmelere yönelik kontrol ve denetimlere ağırlık verildiği bilgisini paylaştı.

Ürünlerin etiket bilgileri, son tüketim tarihleri, saklama koşulları, hazırlanma koşulları ve hijyen yönünden sıkı denetime tabi tutulduğunu dile getiren Gülbay, şöyle devam etti:

"Tüketicilerimizin yaz aylarında hızlı bozulabilecek kanatlı etleri ve hayvansal ürünler başta olmak üzere gıda ürünlerini satın alma aşamasından başlayarak, ürünlerin hazırlanması ve saklanması koşullarında soğuk zincire azami özen göstermeleri, olumsuzlukları önlemede büyük önem taşımaktadır. Tüketicilerin ambalajsız, etiketsiz, hijyenik ve soğuk zincir koşullarına uygun olmadan satışa sunulan gıdaları satın almamalarını tavsiye ediyoruz."

Gülbay, Trabzon'da yıl içinde 4 bin gıda satış noktasında denetim gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Denetlenen iş yerlerinden olumsuzluk tespit edilen 19'una 168 bin lira idari ceza uygulandı. Ekiplerimiz, kontrol ve denetimlerde olumsuzluk tespit edilen işletmeler hakkında 5996 sayılı kanun gereği yasal işlem uyguluyor." dedi.

Denetimlerin hız kesmeden devam ettiğine dikkati çeken Gülbay, tüketicilerin satın aldıkları gıdalarla ilgili şikayetlerini "Alo 174 Gıda Hattı"na ihbarda bulunabileceklerini kaydetti.