Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

90 milyonu alşkın yolcunun İstabul'da havalimanı kullanmasını bekliyoruz. Projeyi hazmedemeyenlerin aksine çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır.


Cumhuriyet tarihinin en büyük kredisi
* Engellemelere, sabotajlara rağmen bu günleri gördük. Rabbime şükürler olsun. İnşallah yeni havalimanımızın açılışını da gerçekleştireceğiz. İstanbul yeni havalimanı Karadeniz sahil şeridinde 76,5 milyon metrekare alana yapılıyor. Orası tesadüfen seçilmedi. Bölgenin ekolojik ve rüzgar dengeleri belirlenerek seçildi.

* Yap-işlet-devret ile devletin cebinden bir kuruş çıkmayacak. Devlet 26 milyar doların üzerinde bir kazanç sağlayacak. İlk etabı 2018'in ilk çeyreğinde inşallah hizmete girecek. Ortalama 80 bin kişiye istihdam sağlayacak. İstihdam tamamen devreye girdiğinde yıllık ortalama 120 bin kişiye çıkacak. 10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira bedeli ile toplamda 32 milyar 399 milyon avroya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır. Hani 'Çılgın Projeler' diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur.


* Yeni havalimanımız çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacak. 12 yıllık geçmişe bakıldığında yapılamaz denilenlerin yapıldığı, hayallerin tek tek gerçekleştirdiğini görecekler. Vatandaşlarımız havayolunun halkın yolu oluşuna şahitlik etti. Muş'a, Hakkari'yi havalimanı mı olurmuş diyenler bunların gerçekleştiğini söyledi. Ordu-Giresun gibi bir denizin üzerine inşa edilen bir havalimanımız oldu. 2023 yılındaki havalimanı sayımızı 63'e çıkaracağız. Büyük hayallerimiz var.
DAVUTOĞLU: YEPYENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları...

* İlk etabı 2018'in il çeyreğinde tamamlanacak. Havalimanı sadece havalimanı olma özelliğiyle değil yepyeni bir dönemin başlangıcı haline gelecek. Havalimanın Avrasya bağlantıları sağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve Yeni Havalimanı ile bağlanacak.

* Türkiye boydan boya kara, hava ve bağlantılarıyla deniz ulaşımının merkezi haline geliyor. Geçmişte köprüye hayır diyenlerin bu adımları anlaması çok zor. bugün terör saldırılarıyla Şırnak havalimanı uçuşlarını durdurmaya çalışanların bu projeleri anlamaları mümkün değil.