Kemal ATLAN/ ESKİŞEHİR, ()- 17 AĞUSTOS Marmara depremi sırasında Eskişehir'de 32 kişinin öldüğü 14 kişinin yaralandığı, yıkılan 7 katlı Tarhan Apartmanı'nda ağabeyi ve teyzesini kaybeden, kendisi de 20 saat sonra sağ çıkarılan 31 yaşındaki Meral Şurabatır, depremde ölenler için Eskişehir'de bir anıtın yapılmasını istedi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri biriminde görevli Meral Şurabatır, Marmara depreminin olduğu gece ağabeyi Metin Şurabatır ile birlikte Yeni Mahalle Sivrihisar Caddesi'ndeki 7 katlı Tarhan Apartmanı'nın 4'üncü katta oturan teyzesi Bahriye Bahtiyar'ı ziyarete gittiklerini söyledi. Misafir olarak gittikleri teyzesinin evinde yakalandıkları depremde, ağabeyi Metin Şurabatır ile teyzesi Bahriye Bahtiyar'ı kaybettiğini belirten Meral Şurabatır yaşadığı felaketi şöyle anlattı:
"Ağabeyim Metin, gece teyzemin evine gelmişti. Teyzem, ben ve ağabeyim aynı odada yatıyorduk. Gece yattığımızda ağabeyim kendi yeri ile benim yerimi zorla kolumdan çekiştirerek değiştirdi. Daha sonra uyurken deprem oldu. Depremde Eskişehir'de sadece bizim bulunduğumuz apartman yıkıldı. Deprem sırasında ağabeyimin göğsünün üzerine kolon devrilmiş ve o anda hayatını kaybetmiş. Benim enkaz altında olduğum yer de çok karanlık ve dardı. Başımın üstüne bir koltuk, o koltuğun üzerine de bir kolon devrilmişti. Yan tarafımda da bir çamaşır makinesi vardı. Bu makinenin üzerine de bir kolon devrilmişti. Ben de 'Hayat üçgeni' denilen yerde kalmışım. Beni enkaz altından 20 saat sonra çıkardılar."
Eskişehir'de yıkılan ve kendisinin de enkazı altında kaldığı Tarhan Apartmanı'nın yerine yeni bir apartman yapıldığını belirten Meral Şurabatır, "Ben buranın özel kalmasını isterdim. Buraya yeniden bir bina yapılmaması gerekirdi. Burası anıt olarak kalabilirdi ve her yıl 17 Ağustoslarda burada bir anma töreni düzenlenebilirdi.  Ancak olmadı. Eskişehir'de yapılacak olan bir parka, Marmara depreminde Eskişehir'de hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu bir anıt yapılabilir. Bizler de bundan sonra her yıl 17 Ağustos'ta kaybettiğimiz yakınlarımız için bu anıtın önünde anma töreni düzenleyebiliriz. Böyle bir anıtın yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
KİTABIN İKİNCİ BASKISI ÇIKACAK
Enkaz altında kaldığı 20 saati yazdığı ve 'İlk önce yıldızları gördüm' adını verdiği 140 sayfalık kitabında anlatan Meral Şurabatır, "Beni enkaz altında çıkarttıklarında hava karanlıktı ve ilk olarak yıldızları gördüm. Yıldızları gördüğüm an 'Her şey buraya kadar bitti', 'Kurtuldum' ve 'Yaşıyorum' dediğim andı. Bu nedenle kitabıma da İlk önce yıldızları gördüm adını verdim. Kitabımın birinci baskısı tükendi, yakında ikinci baskısı çıkacak" dedi.

  FOTOĞRAFLI