Trabzon’da 70 yıldır üretilen altın sarısı kurabiyeler Türkiye’nin başka bir yerinde bulunmuyor.

Üç kuşaktır kurabiye üretimi yaptıklarını belirten Miraç Uğur Celaloğlu, ürünlerinin tercih edilmesindeki en önemli nedenin herhangi bir katkı maddesi kullanmamak ve 70 yıllık reçeteyi bozmamak olduğunu söylüyor.

Trabzon’a özgü kurabiyenin Türkiye’de hiçbir yerde üretilmediğini belirten Celaloğlu, “Meşhur Trabzon kurabiyemizi 3 kuşaktır üretiyoruz. Dedemden bize kadar yani 1946 yılından beri Celaloğlu Arzu olarak kurabiye üretimi yapıyoruz. Kurabiyemiz, Türkiye’de başka hiçbir şehirde üretilmemektedir. Bir dönemler şehrimizde lokum, şekerleme kültürü çok yaygındı. Kurabiyede bunların arasında yer alıyordu. Ancak zamanla bu lezzet kültürleri yavaş yavaş kaybolarak tarihe karıştı. Kurabiye üretim yapan firma sayısı azalarak şimdilerde bir elin parmağını geçmiyor. Tüm bunlara karşın günümüzde kurabiye üretimini sürdürüyoruz. Ürünlerimizi sadece çocuklar değil büyükler de tercih ediyor. Hatta geçenlerde 70 yaşındaki bir büyüğümüz arayarak sipariş bile verdi. Bölgemizde özellikle bebeklere kaşınan dişlerinin rahatlaması için bizim kurabiyelerimiz verilir. Ürünümüz tamamen doğal olup hiçbir katkı maddesi yoktur. Büyüklerimizden ne görmüşsek ne öğrenmişsek onu uyguluyoruz. Onun için de çok tercih ediliyoruz” dedi.

Halk arasında bazılarının ürünlerine “Gorobiye” dediğini doğrusunun “Kurabiye” olduğunu belirten Celaloğlu, “Bazıları her ne kadar ‘gorobiye’ olarak söylese de ürünümüzün gerçek ismi kurabiyedir. Yani bir noktada şivemiz değişti. Eskiden mevlitlerde ilimizde üretilen lokum, kurabiye, şeker dağıtılırdı ancak günümüzde bu gelenek değişti şimdi krakerler, kekler dağıtılıyor. Bu meslek dedemizden babamıza, babamızdan bize intikal etti. Üçüncü kuşak olarak bunu üretiyoruz. Türkiye genelinde kurumsallaşmaya gitmedik. Ürünümüzü zaman zaman İstanbul, Bursa, İzmi gibi Türkiye’nin çeşitli şehirlerine kargo ile gönderiyoruz. Kurabiyemizin içinde sadece un ve şeker vardır” diye konuştu.