Türkiye-Yunanistan maçında "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı da maç boyunca sık sık söylendi

Dünya Komşular Günü'nde önce Yunan Marşı ardından saygı duruşu ıslıklandı

Türkiye Futbol Direktörü Terim tribünlerin bu davranışına isyan etti: "Bu ıslık nereden çıktı"

"Yunanistan'ın milli marşı okunuyor ve ıslıklanıyor. Ölmüş insanlar için saygı duruşu yapıyoruz. Bir dakika sabredemiyor muyuz?"

"Barış ve kardeşlik için kullanılabilecek en önemli enstrüman spordur"

Uğur Demirkırdı, İstanbul-

Dünya Komşular Günü'ne denk gelen Türkiye-Yunanistan maçı futbol olarak doyurucu bir özellik taşımazken, futbol dışı etkenler ile tüm dünyanın dikkatini çekmeye aday bir maç oldu.

Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan mücadeleyi iki ülkenin siyasi liderleri de izlerken, ölmüş insanlar için yapılan saygı duruşu ve Yunanistan Milli Marşı sırasındaki ıslıklamalar ve protestolar geceye damga vurdu. Yunanistan ve İspanya'dan gelen gazetecilerin gözü önünde yaşananlar Türkiye adına olumsuz izlenimler bıraktı.

Terör nedeniyle hayatını kaybeden insanlar için yapılan saygı duruşunda ıslıklar yükselirken hemen ardından "Ya Allah Bismillah Allahu-ekber" sesleri yükseldi. "Şehitler Ölmez vatan bölünmez" sloganı da sık sık söylendi. Başakşehir Stadı'nı dolduran futbolseverler hemen hemen hep bir ağızdan 90 dakika boyunca sık aralıklarla tekrarlayarak "Ya Allah Bismillah Allahu-ekber" ve "Şehitler Ölmez vatan bölünmez" diye bağırdılar. Tribünleri dolduran futbolseverler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu için sevgi gösterilerinde de bulundular.

Milli marşımız okunurken ise sahada futbolcular ve teknik heyet, tribünlerde taraftarlar, basın mensupları hep bir ağızdan ve büyük bir coşkuyla tüm stad İstiklal Marşı'nı seslendirdi.

Terim: "Dışarıya çıktığımızda bunu anlatamıyoruz"

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Yunanistan ile 0-0 berabere kaldığımız maçın ardından düzenlenen basın toplantısında isyan etti.

Terim düzenlenen basın toplantısında, tribünlerin, Yunanistan Milli Marşı okunması sırasında ve Paris'teki terör saldırılarında yaşamlarını yitirenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunu, ıslıklamasını eleştirdi.

Bu durumun kendisini çok üzdüğünü vurgulayan Terim, "Yunanistan'ın milli marşı okunuyor ve ıslıklanıyor. Bize olmasını istemediğimiz bir şeyi ne olur bir başkasına yapmayalım. Bizim İstiklal Marşımıza bu yapılsa hoş olur mu ? Bu ıslık nereden çıktı? Hoş olmuyor. Allah'tan susturduk. Bizim en büyük hasletlerimizden biri, komşularımıza saygı göstermektir. Biz de Dünya komşular gününde komşumuzla oynadık. Güzel ve mesaj dolu bir yön, bir espri. Ama yapılanlar hiç yakışmıyor bize. Ölmüş insanlar için saygı duruşu yapıyoruz, bir dakika sabredemiyor muyuz? Sonra dışarı gittiğimizde bunu izah edemiyoruz. Niye ülkemize bunun için kötü baksınlar. Bugün terör tehlikesi nedeniyle 2 maç iptal edilmiş. Hem de Almanya-Hollanda, Belçika-İspanya maçları. Çocuk oyuncağı değil. Önemli bir şey. Terör tehdidi üzücü ve düşündürücü. Böyle bir ortamda tam tersini yapmalıyız. Böyle yapmazsak, sporun teröre kurban edilmesini önleyebiliriz. Barış ve kardeşlik için kullanılabilecek en önemli enstrüman spordur" dedi.

Kaptan Arda ve diğer futbolcular susturmaya çalıştı

Türkiye - Yunanistan özel maçı öncesinde Yunanistan milli marşını tribünlerde çoğunlukta olan grupların ıslıklamasına kaptan Arda Turan, Olcay Şahan, Mehmet Topal ve diğer futbolcular müdahale etti. Ancak bu çabalar bile ıslıkların yükselmesine engel olmadı. Futbolcular seramoniden ayrılarak, tribünlere dönerek el işaretleri ile susturmaya çalıştılar, bu davranışın yapılmaması gerektiğini vurguladılar. Milli marş sonrasında Fransa'da yaşananlar için saygı duruşu yapılırken de ıslıklar ve protestolar devam etti.

Mor kıyafetlerle sahaya çıktılar

17 kasım Dünya Prematüre gününe dikkat çekmek için Türk futbolcular sahaya mor tişörtlerle çıkarak ısındılar. Seramoni öncesinde ise Türk milli takımı oyuncuları sahaya "Prenatüre doğan bebeklerin de "sağlıklı yaşamak" haklarıdır yazılı pankart ile çıktılar.

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim bu anlamlı günü hassasiyet gösterip maça mor kravat ile çıktı. Maç sonunda ise yaptığı açıklamada torununun da prematüre doğduğunu ama şimdi aslanlar gibi olduğunu söyledi.

A milli takım 1 yıl sonra İstanbul'da ve ilk kez Başakşehir'de oynadı

Türkiye 16 Kasım 2014 yılında İstanbul TT Arena'da oynadığı Kazakistan maçından tam 1 yıl sonra yıl sonra ilk kez İstanbul'da maç yaptı. Avrupa Şampiyonası Elemeleri kapsamında A Grubu'nda Kazakistan ile İstanbul'da oynayan Milli Takım karşılaşmayı 3-1 kazanmıştı.

Öte yandan A Milli Takım ilk kez Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda maça çıktı. 17.300 kişi kapasiteli Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda biletlerin tamamının tükendiği belirtilmesine rağmen stadyumda yer yer boşluklar gözüktü.

Stad 26 Temmuz 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yer aldığı gösteri maçı ile açılmıştı.