Gayrimenkul sektörünün ikinci yarıyıl projeksiyonunu çizen ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, sektörün Türkiye nüfus ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirtti. 2016 yılı genelinde satılan 1 milyon 340 bin konutun Türkiye nüfus artış hızından 2.5 katı fazla büyüdüğüne dikkat çeken Atalay, araştırmalarda yer alan rakamların sadece ruhsatlı binalara ait olduğunu gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün son 5 yılda ortalama yüzde 3,5 oranında büyüdüğünü söyleyen ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, 2016 yılında 1 milyon 340 bin yıllık satış rakamına ulaşıldığını belirtti. Atalay, nüfus artış hızının yaklaşık 2,5 katına tekabül eden bu artışın temel sebepleri arasında; kentsel dönüşüm ve rant kazanmış bölgelerdeki yıkılıp yeniden yapılan ruhsatlı binalar bulunmasının da yer aldığını kaydetti.

Konut satın son yıllarda daha da almanın kolaylaştığını da belirten Atalay, konut satın alma yaşının 35’lere düştüğünü kaydederek eskiden konut alabilmek için belirli bir birikim olması gerekirken son yıllarda bunun değiştiğini söyledi.

Son yıllarda düşen faizlerin, yükselen vadelerin ve finans gücüne kavuşmuş güçlü müteahhitler tarafından yapılan büyük konut projelerinin sürecin en büyük destekçisi olduğunu belirten Atalay, bu durumun beraberinde sürekli bir fiyat artışını da getirmesine rağmen talebin hız kesmediğini ve konut satın alma yaşının 35, hatta 30’lara kadar düştüğünü kaydetti.

KDV indirim süresinin uzaması ivmeyi artırır

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özhan Atalay, "Konut sayısında açıklanan rakamlarda sadece ruhsatlı yapılar esas alınırken ruhsatsız ve kaçak yapılaşma bilinemiyor. Bu yapılar da toplam rakama eklendiğinde sonuç tahminlerin hayli üzerinde seyrediyor. Bu konuda önceki yıllarda ruhsatsız binaların ruhsatlılara oranının 1/3 hatta 1/2’leri bulduğunu biliyoruz. Ancak alınan önlemler ve şehirleşmenin artması ile ruhsatsız bina sayısı hızla düşüyor ve bu da toplam ruhsatlı bina sayılarını fiktif olarak arttırıcı bir etken oluşturuyor. Örneğin kaydı olmayan bir gecekondu yıkılıp yerine bina yapıldığında yok olan gecekondu, istatistiklerde toplam konut sayısını azaltmıyor" dedi.

Yeni trendin minimalizim üzerine kurgulandığı, yeni yapılan binalarda metrekarelerin düştüğü, gayrimenkul sektöründe arsa başına düşen konut sayısının da arttığını belirten Atalay, eskiden 3+1 100 metrekare ve üstü daireler talep görürken bugün 60 metrekare 1+1 daireler daha çok talep gördüğünü vurguladı.

2017 yılının da geçmiş yıllara paralel bir çizgide seyrettiğinin altını çizen Atalay, KDV indirimi süresinin uzaması halinde 2017 yılında bir parça duraklamış görünen trendin yeniden hız kazanacağını ve yüzde 3 civarında bir büyüme ivmesi yakalayabileceğini belirtti.