Mersin İl Müftülüğü, Ramazan ayı boyunca vaaz ve sohbetlerden iftar yemeklerine, gıda paketi dağıtımından Suriyelilere yönelik programlara, ziyaretlerden ‘Kardeş Aile’ ve ‘Askıda’ uygulamalarına kadar birçok konuda hazırlık yaparak bir dizi önlem aldı. Müftülük, Ramazan’ın başlamasıyla programlarını uygulamaya başladı.
Mersin İl Müftüsü Ali Melek, Ramazan ayı boyunca aldıkları önlemler ve hazırladıkları programlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İl ve ilçe müftülükleri tarafından camiler, cezaevi, huzurevleri gibi yerlerde Ramazan’a özel vaaz ve irşat programları gerçekleştireceklerini bildiren Müftü Melek, tüm camilerde her gün teravih namazından önce, ayrıca her gün öğle namazından önce de Hz. Mikdat Camii’nde (Muğdat Camii) vaaz ve irşat programı yürütüleceğini belirtti.
ALO 190 HATTI DİNİ SORULARA CEVAP VERECEK
Meleke, dini konularda vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırmak üzere İl Müftülüğü bünyesindeki “Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi”nin, Ramazan ayı süresince haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet vereceğini de kaydetti. Yine Ramazan boyunca kadınlara yönelik olarak 4 vaiz ve 1 Din Hizmetleri Uzmanı tarafından 14 camide 56 vaaz ve irşat programı gerçekleştireceklerini dile getiren Melek, çocuk evlerinde kalan çocuklara iftar yemekleri vereceklerini ifade etti. Melek, Ramazan ayına ait “Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her zaman” temasına uygun olarak Aile ve Dini Rehberlik Büroları tarafından da Mersin’de bulunan özel 5 huzurevinde kalan yaşlı, kimsesiz misafirleri ziyaret edecekleri bilgisini verdi.
CAMİLERDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI
Ramazan öncesinde camilerin ses düzenlerinin elden geçirildiğini belirten Müftü Melek, “Erkek, bayan ve engelli cemaatimizin ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmeleri için camilerin müştemilatının temizlik ve bakımları yapılmış, imkanlar ölçüsünde her türlü tedbir alınmıştır. İlimiz merkezindeki 8 camimize asılan mahyalarda, Ramazan ayı ve bu yılki ‘Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her Zaman’ temasına uygun olarak hazırlanan metinlerin yanında, ayet ve hadis metinleri yayınlanacaktır. Minarelerdeki kandiller Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir” dedi.
İl Müftülüğü’nün bu yıl da “Enderun Usulü Teravih Namazı ve Cumhur Müezzinliği” uygulaması gerçekleştireceğini kaydeden Melek, Mersin merkezindeki 14 camide düzenlenecek programlarda aynı zamanda Sakal-ı Şerif ziyaretleri de yapılacağını dile getirdi. Melek, “İl Müftülüğümüzce bu yıl da Akdeniz Ulu Cami’de ‘Cemaatle Teheccüd Namazı’ uygulaması yapılacaktır. Her hafta cuma gününü cumartesi gününe bağlayan gecelerde ve Ramazan ayının son 10 günündeki tek gecelerde icra edilecek olan programda sohbet, Kur’an-ı Kerim Ziyafeti, zikir ve tesbihat yapılacak, ardından sahur yemeği ikram edilecek ve imsak vaktinin girmesiyle sabah namazı kılınarak program sona erecektir. İlimiz merkezinde 5 camide hatimle teravih namazı kıldırılacaktır” ifadelerini kullandı.
Sadaka-i fıtır miktarının bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 11,50 TL olarak belirlendiğini de anımsatan Melek, bu konuda vatandaşların bilgilendirilmesi için gerekli önlemlerin alındığını aktardı.
“KARDEŞ AİLE VE ASKIDA UYGULAMALARI İÇİN HALKI TEŞVİK EDECEĞİZ”
Ramazan boyunca İl Müftülüğü ve ilçe müftülüklerince oluşturulan ziyaret ekiplerinin, huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi, çocuk yuvası, sevgi evleri gibi yerler ile yalnız ve ihtiyaç sahibi kişilerin evlerini ve iş yerlerini ziyaret edeceklerini belirten Melek, ziyaretlerde ihtiyaçlara göre kumanya ile kitap, dergi gibi hediyeler verileceğini kaydetti. Hayırsever işadamlarının katkılarıyla ihtiyaç sahibi ailelere gıda, giyim ve nakdi yardım yapılacağını da ifade eden Melek, işadamlarının destekleriyle düzenleyecekleri iftar yemeklerinin dışında “İyilik Sofrası” adı altında özellikle dezavantajlı kesimler olmak üzere iyiliğe muhtaç ve iyiliğin uzanabileceği herkesi birleştirecek iftar programları yapılacağını bildirdi.
Roman vatandaşlara da iftar yemeği düzenleyeceklerini belirten Müftü Melek, vatandaşların duyarlılıklarını artırmak için bir dizi çalışma da gerçekleştireceklerini kaydederek, “Cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul aileler ile varlıklı aileler arasında ‘Kardeş Aile’ uygulaması başlatmaları yönünde talimat verilmiş olup, halkımızın bu uygulamaya sahip çıkması teşvik edilecektir. Ülkemizde bir kısım esnaf ve hayırsever vatandaşın yoksul ve kimsesizlerin ihtiyaçlarını gidermek üzere geliştirdikleri ‘ekmek askıda’ uygulaması ilimizde de bazı yerlerde uygulanmaktadır. Bu uygulamanın ilimiz genelinde yaygınlaştırılması için din görevlilerimizce vatandaşlarımız teşvik edilecektir. Bu kapsamda din görevlilerimiz görev yaptıkları mahalde başta fırıncılar olmak üzere esnaflarımızı ve durumu iyi olan vatandaşlarımızı ziyaret edecekler ve bu uygulamaya destek olmaları için telkinde bulunacaklardır. Uygulamanın belirli maddeler ile sınırlı kalmaksızın yiyecek ve giyecek türünden fakir ve kimsesizlerin yüzünü güldürecek tüm ihtiyaç malzemelerini kapsaması yönünde çalışmalar yapılacaktır” dedi.
MÜFTÜLÜK SURİYELİLERİ DE UNUTMADI
İl Müftülüğü, ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyelilere yönelik de bir dizi çalışma yapacak. Bu kapsamda, Müftülükçe 6 altı aydır devam eden “Suriyeli Kardeşlerişmize Ensar Olmak” projesi kapsamında ulaşılan Suriyeliler ile onlara destek olan kardeş ailelere iftar programları gerçekleştirecekleri bilgisini veren Melek, şunları kaydetti: “Suriye’de uzun süredir devam eden iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayırsever vatandaşlardan giyecek, yiyecek, ilaç ve temel yaşam malzemeleri toplanarak mültecilere ulaştırılması için gerekli çalışmalar Türkiye Diyanet Vakfı şubelerince gerçekleştirilecektir. Suriyeli mültecilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için imkanı olan vatandaşlarımız teşvik edilecektir. Mültecilere yönelik düzenlenecek sosyal ve kültürel faaliyetlere müftülüklerimiz de imkanlar ölçüsünde katkı sağlayacaktır. Mültecilere özel iftar ve sahur davetleri tertip edilecek, ihtiyaç içerisinde zor şartlarda hayat süren mültecilere öncelik verilecektir. İlimizin sıcak bir bölgede bulunması sebebiyle, temel ihtiyaçları yanında buzdolabı ihtiyacı öncelikli olduğundan, din görevlilerimizce bu yönde bir kampanya başlatılmış, bu kapsamda yeni ya da kullanılmış buzdolabı temin edilmesi durumunda ihtiyaç sahiplerine verilmesi planlanmıştır.”