Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesinde bulunan hayvanlar, aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenince fıskiye ile serinletiliyor.

Karadeniz’in en büyük hayvanat bahçesi olan Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesinde 45 türden 190 hayvan bulunuyor. Hayvanlardan bazıları sıcak iklimde bazıları da serin iklimde yaşamaya alışkın. Kafeslere yerleştirilen fıskiyeler ile hayvanlar serinletilmeye çalışılırken, bazı hayvanlar da gölgelere yatarak aşırı nemli sıcaklardan korunmaya çalışıyor. Direk suyla teması sevmeyen hayvanlar içinse bulundukları alan sabah akşam suyla serinletiliyor.

Termometreler Samsun’da 30 dereceyi gösterirken, özellikle ormanın kralı olarak bilinen aslanlar, sıcak havalardan bunalarak saatlerce hareketsiz bir biçimde yatmaya devam ediyor. Lama ve develer kavurucu sıcaklarda güneşlenmeyi tercih ederken geyik, maymun, keçi, devekuşu ve ayı gibi hayvanlar ise gölgelere sığınarak fıskiyenin altında serinlemeye çalışıyor.

Hayvanların serinletme çalışmaları hakkında bilgiler veren Samsun Büyükşehir Beleyesi Hayvanat Bahçesi Alan Sorumlusu Kemal Görmez, “Hayvanat bahçemizde sıcaktan bunalan hayvanlar, havuz ve fıskiye yöntemi ile serinletiliyor. Bunun dışında yine hayvanları bunaltmamak adına yem olarak da serin yiyecekler veriliyor. Hayvanları bu yöntemleri kullanarak serinletiyoruz. Ayılar, deve kuşları, tavus kuşları ve aslanlar fıskiye yöntemiyle serinletiliyor. Serinleme ihtiyacı olan diğer hayvanları da bulundukları yerleri ıslatarak serinletmeye çalışıyoruz. Havaların sıcaklık durumuna göre serinleme işlemi gün boyunca sürebiliyor. İnsanlar hayvanat bahçemizde genellikle yırtıcılara çok ilgi gösteriyorlar. Hayvanların yemlerini belirli bir ölçüde kontrollü şekilde veriyoruz. Hayvanlar bizi görünce hemen harekete geçiyor. Hayvanlara sevgiyle yaklaştığımız zaman onlar da bunu anlıyor ve davranışları ona göre şekilleniyor” dedi.

Kurulduğu yıldan bugüne kadar milyonlarca vatandaşın ziyaret ettiği hayvanat bahçesindeki yabani hayvanlar, aşırı sıcaklardan dolayı genelde hareketsiz durmayı tercih ediyor.