Antalya’nın Kaş ilçesinde serbest dalışta Avrupa’nın en iyilerinin belirleneceği 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası’nın açılış töreni yapıldı.

1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ve CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile başladı. Sabah saatlerinde sporcuların ısınma dalışlarının gerçekleştiği uluslararası yarışmaların açılış törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, CMAS Başkanı Anna Arzhanova, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer ve katılan ülke sporcuları ile vatandaşlar katıldı.

Dünyaca ünlü sporcuların aralarında bulunduğu ve Türkiye dahil 13 ülkeden 58 sporcunun katıldığı 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ile Türkiye, Ekvator, ABD, Hongkong, Şili gibi ülkelerin katılım sağladığı CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları’nın açılış töreninde konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “Kaş, sualtı sporlarının her branşının geliştirilebileceği dünyanın önemli merkezlerinden biri. Bu yarışları Antalya’mıza getiren CMAS Başkanı Anna Arzhanova’ya teşekkür ediyorum. Serbest dalışın olimpik spor olması için elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Menderes Türel: “Bu yarışmalar, Antalya’nın marka değerini yükseltiyor”

Açılış törenine koşarak geldiğini ifade eden Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu yarışmalar, Antalya’nın marka değerini yükseltmektedir. Turizm merkezi olarak tanıtılmasına katkı sağlamaktadır. Kaş Başka konseptiyle ayrıca bir uluslararası organizasyonun yapılması ise gerçekten çok önemli bir adım. Kaş Belediye’sine, TSSF’ye ve özellikle CMAS Başkanı Anna Arzhanova’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

CMAS Başkanı Arzhanova: “Yarışmalar, serbest dalışın olimpik olması yolunda çok önemli”

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) Başkanı Anna Arzhonava da, fantastik bir atmosferi olan Kaş’ta geçen yıl yapılan dünya şampiyonasından sonra Avrupa Şampiyonası’nı yapmanın mutluluğu içinde olduklarını belirterek, serbest dalış sporunun olimpiyatlara dahil olması için bu yarışların son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

TSSF Başkanı Özen: “Umarım yeni rekorlara tanıklık edeceğiz”

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen ise katılan ülkelerin sporcularına ve milli takım sporcularına gönülden başarı dilekleriyle başladığı konuşmasında, “Avrupa Şampiyonası ve Uluslararası Kaş Başka Açık Yarışmaları’nın yarın itibariyle başlamasının heyecanını yaşıyoruz. Dünyanın en iyi sporcuları burada. İnsan bedeninin limitlerini zorlayacaklar ve en derine ulaşacaklar. Umarım yeni rekorlara tanıklık ederiz” ifadelerini kullandı.

Yeni Avrupa Şampiyonları belli olacak

7 Ekim Cumartesi kapanış töreni ile son bulacak 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası’nda 3 Ekim Salı günü sabit ağırlık monopalet (CWT), 4 Ekim Çarşamba sabit ağırlık paletsiz (CNF), 6 Ekim Perşembe sabit ağırlık çift palet (CWT BF) disiplininde yarışlar Kaş İnceboğaz plajı açıklarında, 7 Ekim Cumartesi günü de küp apnea (JB) disiplininde Küçük Çakıl mevkiinde gerçekleştirilecek.

Türkiye her iki yarışmaya da katılıyor

Avrupa Şampiyonu ile aynı dalış bölgelerinde eşzamanlı olarak CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları da yapılacak. Kaş Başka Açık Yarışmaları sabit ağırlık monopalet, sabit ağırlık çift palet ve sabit ağırlık paletsiz disiplinlerinde bireysel olarak kadın ve erkekler kategorisinde gerçekleştirilecek.

1.CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası’na katılan Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Ukrayna ve Türkiye katılırken, CMAS Uluslararası Serbest Dalış-Kaş Başka-Açık Yarışmaları’nda ise yine Türkiye ile Ekvator, ABD, Hongkong ve Şili ülkeleri yarışacak.