Eskişehir’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıl Dönümü münasebetiyle, Hava Şehitliğinde bir tören düzenlendi.
Törene; Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Garnizon Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Şanver, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şehitlik anıtına çelenklerin bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu sırasında, askerler tarafından saygı atışı yapıldı. Törende ilk konuşmayı Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Hacı Şahin yaptı. Çanakkale’yi, Çanakkale yapan şeyin Türk anaları olduğunu anlatan Şahin, "Biz bugün burada; bir daha dönmemek üzere gidenleri, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları yad etmek, Çanakkale Zaferini kutlamak ve aziz şehitlerimizi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna ’Ya şehit ol, ya gazi’ demek suretiyle vatanın her bir karış toprağını, evladının canından üstün tutan Türk analarıdır" dedi.
"VATANIMIZIN TEMELLERİ, MEHMETLERİN OMZUNDA YÜKSELMİŞTİR"
Törende bir konuşma da Hava Pilot Kurmay Binbaşı Enes Yurtoğlu yaptı. Geri dönmeyi düşünmeyen Mehmetleri unutmadıklarını dile getiren Binbaşı Yurtoğlu, "Mehmetçiğe olan şükran borcumuzu ifade etmeye kelimeler yetersiz kalmaktadır. Çanakkale Zaferi, sinesini çeliğe siper eden aslan yüreklilerin insanlığa verdiği bir derstir. Özgür vatanımızın temelleri; Çanakkale sularında, Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da atılmış, o gün orada cehennem sineli bir ruhu yutan Mehmetlerin omzunda yükselmiştir" dedi.
Tören öğrencilerin Çanakkale şiirlerini okumasıyla devam ederken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Tuna tarafından verildi. Şiir sonrası İl Müftü Vekili Orhan Tosun, şehitler için dua etti. Dua sonrası Vali Tuna, Korgeneral Şanver ve Başkan Büyükerşen şehitlik anı defterini imzaladıktan sonra şehit mezarlarına karanfil bıraktılar.