Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, SKY TV’de Ali Talak’la Ege Meclisi’nin bu haftaki konuğu oldu.
Başkan olduğundan bu zamana kadar yaptıkları çalışmalar ve hazırladıkları projelerle çok yol kat ettiklerini dile getiren Çerçi, “Belediyeyi sıfırdan kurduk, bugüne kadar getirdik. Yola çıkarken önemli projelerimiz vardı. Manisa’nın gelişen, Batıya açılan yüzüyüz dedik. Sanayimiz gelişti. Şehrimizin bir çarşı, kent merkezine ihtiyacı var. Yunusemre’de bir kent kimliği oluşturmak istiyoruz. İlk geldiğimizde belediyemizin mührü bile yoktu, bir belgemizi emniyet kabul etmedi. O günden bugüne geldik. Şuanda saat gibi çalışan bir sistemimiz var. Bayağı bir mesafe aldık. Önümüzdeki aylarda yeni bir belediye binası yapacağız. Araç gereç eksiklerimizi giderdik” dedi.
2015 yılını atılım yılı ilan ettiklerini açıklayan Başkan Çerçi, “Biz bir taraftan belediyenin alt yapı çalışmalarını oluştururken bir yandan da projelere başladık. TOKİ destekli bir projemiz var. Dar gelirli ailelere yardım etmek için bir takım çalışmalarımız var. Asgari ücretli geçinen vatandaşlarımızın konut sıkıntısını çözmeye çalışıyoruz. TOKİ’den en az 3 bin konut talebimiz var. Önümüzdeki aylarda da temel atma törenini yapacağız. Konutları merkez dışında yaparak yepyeni, planlı bir şehir kuracağız. Bu konuda bir anket çalışması yaptık. Başvuru sayısı 20 binleri geçti. Vatandaş hangi tip konutu istiyor diye de sorduk. Çok önemli bir proje. Bunun yanında kentsel dönüşüm projelerimiz. Manisa’da 1. derece deprem kuşağında yer alıyor. Manisa’da dönüşüm projemizde var. Kent meydanı projemiz var, belediye binasıyla beraber. Birçok projeye start verdik. Bundan sonra hizmet seferberliğine başladı. Yunusemre’yi örnek belediyecilik hizmetleriyle kimliği olan bir ilçeye dönüştüreceğiz” diye konuştu.
BELEDİYECİLİKTE KENTİN İKİ SORUNU VAR
Belediyecilikte kentin iki sorununun olduğunu dile getiren Çerçi, “Bir belediyenin birincisi, imar sorunları ikincisi de kültürel ve sosyal sorunları var. Bir tarafta teknik, bir tarafta sosyal projeler var. Engellilerle ilgili projelerimiz var. Ak saçlılar yaşam merkezimiz var yaşlılarımız için. Bir belediye başkanının yapması gereken, sahip çıkması gereken kim varsa hepsine sahip çıkan projeler yapmak bir belediyenin görevidir. Sosyal belediyecilikte her kesime sahip çıkmak vardır. Bir kentin gerçekten mimari anlamda çağdaş bir kent olması için en az 15-20 sene geçmesi lazım. Biz çalışmayı başlatırız yerimize gelenler de bu projeleri devam ettirir” dedi.
Muhtarlara önem verdiklerini belirten Başkan Çerçi, “Biz muhtarlar ve meclis üyelerinin dediklerini dikkate alıyoruz. Günümün belli saati belediyede geçiyor. Biz yerimizdeysek randevu alıp gelen herkesle görüşüyoruz. Muhtarlarımızda böyle. Her gün birkaç muhtarımızla görüşüyoruz. Muhtarlar bizim için önemli. Sorunları yerinde tespit etmek içinde mahalleri ziyaret gidiyoruz. Onlarında taleplerini alıyoruz. Toplam 89 muhtarımız var. Bilgisayar sertifikası olan muhtarlarımıza bilgisayar hediye ettik. Her an onlarla diyalog halindeyiz. Mahallelerimizin sorunlarını da beraber çözüyoruz” dedi.
Eğitim çalışmalarında da bahseden Çerçi, “Belediye başkanı olduk okullarımızın değişik beklentileri oldu. Her okuldan farklı isteklerle geldiler. Biz de hep sıcak davrandık. Okullara gittik, kahvaltılar yaptık. Her gittiğimiz yer bize biraz daha pahalıya patladı. Bazı kahvaltılara iş adamlarını götürdük. Okullarımıza elimizden geldiğince destek veriyoruz. Bölgemizde okul sayısı oldukça fazla. Bütçemiz yettiğince, okul idaresinin taleplerine destek veriyoruz.” dedi.
Çerçi, “Engelliler koordinasyon merkezimizi kurduk. 7 engelli vatandaşımız belediyemizde çalışmaya başladı. Engelli aracımızı hizmete soktuk. Birkaç aya kadarda engelli yaşam merkezimizi hayata sokacağız. Aileler bir yere giderken birkaç saatliğine engelli yakınlarını bize bırakabilecekler.” diye konuştu.
"Kültür ve turizmi bir arada düşünmek lazım" diyen Başkan Çerçi, “Kentimizde Spil ve Yuntdağı var. Osmanlı’dan kalma camiler medreseler var. Daha birçok tarihi yapı var. Manisa’nın olmazsa olmazı Spil dağıdır. Dağda 45 cm kar var. İzmir’den vatandaşlarımızda buraya geliyorlar. Hükümetimiz son yıllarda çok ciddi yatırımlar yapıldı ve o bölgeye oteller yapılacak. Arkasından da en önemli yapılması gereken proje yıllardır konuşulan ama yapılmayan teleferik projesidir. Bu proje bittiği zaman Manisa ve Yunusemre bundan büyük oranda yararlanacaktır” şeklinde konuştu.
Vatandaşın sorunlarını çözmeye yönelik bir proje olan Beyaz Masa çalışmasından da bahseden Başkan Çerçi, “Beyaz masada 4-5 birimimiz var. Bir tanesi direk vatandaşla ilgilidir. Örneğin vatandaşın bir sorunu olduğunda vatandaşımız onu bildiriyor. Yaşlılar ve engellilerle ilgili koordinasyon birimimiz var. İş-Kur’la ilgili bir birimimiz var. Vatandaşımızı işe de yönlendiriyoruz” dedi.
Kentim kimliğini yansıtan en önemli projenin meydan olduğunu dile getiren Çerçi, Pazaryeri ve meydan projelerinden şöyle bahsetti:
“Pazaryerleri konusunda sınıfta kalmışız. Benim bir projem vardı Manisa’ya altı otoparklı üstü pazaryeri olan bir projem var ve ben bunu yapmak istiyorum. Uygun bir yer bulursam bunu yapacağım. İçinde pek çok sosyal donatısı olacak. Daha küçük ölçekli Pazar yerleri projemde var. En kısa zamanda semt Pazar yerleri projemizi yapacağız. Yunus Emre’nin bir kent meydanı yok. Sonradan ilçe olduğumuz kentimiz. Kent meydanı o kentin kişiliğini yansıtır.”
"Biz bu zamana kadar başkalarının yanlışı üzerine bir şeyler inşa etmedik" diyen Çerçi, “Biz Büyükşehir’le ortak noktalarda birleşelim milletimiz adına faydalı olalım istiyoruz. Büyükşehir meclisinin çoğunluğunu Ak Parti grubu oluşturuyor. Birine engel olmak istesek bazı şeylerin yapılmasına engel oluruz. Ama kararlar oy birliğiyle alınıyor. Ak Parti olarak biz ortak bir şeyler yapmak istiyoruz. Yıkıcı bir muhalefet anlayışı bizim kitabımızda yok, elimizden gelen katkıyı sunmaya çalışıyoruz. Yeter ki karşılıklı iyi niyet olsun” dedi.
Başkan Çerçi son olarak şunları söyledi: “Amacımız hizmet, şehrimizi kalkındırmak için yola çıktık, halkımızın bize verdiği desteğe karşılık mesai mevhumu gözetmeksizin çalışıyoruz.”